Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els Països Baixos creuen que Rússia vol sabotejar el subministrament d’energia neerlandès

Un vaixell rus va ser interceptat fa uns mesos molt a prop d’instal·lacions eòliques

El Servei de Seguretat i Intel·ligència Militar de Països Baixos (MIVD) ha acusat aquest dilluns Rússia d’estar mapejant el sistema de subministrament neerlandès d’energia per a determinar possibles punts on interrompre la distribució, la qual cosa podria afectar parcs eòlics, cables d’internet i gasoductes.

En una roda conjunta amb autoritats del Servei General d’Intel·ligència i Seguretat (AIVD), el director del MIVD, el general Jan Swillens, va explicar que un vaixell rus va navegar per la Mar del Nord intentant recopilar dades en parcs eòlics fa uns mesos, però “va ser reconegut a temps” i desviat “adequadament”.

“Rússia està mapejant de forma encoberta aquesta infraestructura i duent a terme activitats que indiquen espionatge i actes preparatoris per a la interrupció i el sabotatge”, va admetre Swillens, que va assegurar que Moscou també està interessada en mapejar els cables d’internet, els gasoductes neerlandesos o fins i tot instal·lacions essencials com les de l’aigua potable.

Els Països Baixos també van anunciar aquest cap de setmana la seva decisió d’expulsar diversos empleats de l’ambaixada russa sospitosos d’espionatge per a Moscou, la qual cosa afectarà un total de 17 persones acreditades com a diplomàtics, segons dades de Swillens.

Els Països Baixos tampoc acreditaran nous diplomàtics sospitosos de treballar per als serveis secrets de Rússia.

“És difícil predir com es desenvoluparà la guerra (...) És probable que ni Rússia ni Ucraïna puguin aconseguir tots els seus objectius militars a curt termini”, sentencien els serveis secrets.

D’altra banda, tant l’AIVD com el MIVD han expressat la seva preocupació per la influència secreta de Rússia en els extremistes antigovernamentals, i alerten que “la seguretat nacional s’ha vist amenaçada durant un temps per la propagació de l’extremisme anticonstitucional, que es manifesta en una narrativa sobre una suposada elit malvada”.

La guerra a Ucraïna, igual que la pandèmia, van contribuir al creixement de l’extremisme antiinstitucional en els Països Baixos, assenyalen tots dos serveis sobre aquest moviment “aclaparadorament prorús”, que veu al president (Vladímir) Putin “com un ’salvador’ en la lluita contra l’elit malvada d’Occident”.

Els grups gihadistes com Al-Qaeda i l’Estat Islàmic (EI) també estarien intentant “explotar les conseqüències del conflicte” a Ucraïna, diuen, ja que la situació “ofereix oportunitats per al gihadisme global”, i els seus grups experimenten ara una major llibertat de moviment a Síria com a resultat de la reducció de les activitats russes en la zona.

“Existeix una percepció general entre els gihadistes que ara és més fàcil obtenir armes de foc (automàtiques) a Ucraïna que possiblement podrien usar-se per a atacs terroristes. (...) Aquests són fets preocupants perquè l’AIVD ha observat un cert augment en l’amenaça d’atacs de l’EI cap a Europa en els últims mesos”, adverteix l’organisme.

Rússia revisarà la relació amb els Països Baixos després de l’expulsió de diplomàtics

Rússia ha anunciat aquest dilluns que revisarà de manera “fonamental” la seva relació amb Països Baixos després d’una nova tanda d’explusión dels seus diplomàtics. “La Haia ha de comprendre que les nostres relacions bilaterals, que ja estan repletes de problemes, seran revisades de manera fonamental. La responsabilitat total per la degradació de les relacions russo-neerlandeses recau en els Països Baixos”, ha assenyalat el Ministeri d’Afers exteriors rus en un comunicat.

La declaració es produeix després que la intel·ligència neerlandesa informés avui que un total de 17 diplomàtics russos han d’abandonar el país per sospita d’espionatge.

Segons Moscou, aquesta mesura, així com el tancament de l’oficina comercial russa a Amsterdam, “és un altre pas inamistós, encaminat a la destrucció de les relacions” bilaterals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona