Política

Moldàvia tem ser la pròxima víctima

Les autoritats moldaves avisen que les amenaces del Kremlin posen en perill l’estabilitat i la pau al país

La UE prepara una missió per reforçar la capacitat de Chisinau de fer front als atacs i avisa que el temps és “crucial”

Plans de cop d’estat, ciberatacs, falsos atacs amb bombes, manipulació energètica o pagaments a manifestants per incrementar la tensió política. Amb aquests elements, Moldàvia tem ser la pròxima víctima en els intents russos de desestabilització de l’est d’Europa i per això s’aferra ara més que mai a la Unió Europea (UE). Davant del perill rus, el ministre d’Afers Estrangers moldau, Nicu Popescu, va participar ahir en una reunió amb els seus homòlegs europeus per refermar el compromís del país amb la UE. “Tenim ara més que mai el desig de formar part del món lliure.” Popescu resumia així l’acostament al club comunitari, avisant que el risc rus per a la seguretat no es pot ignorar.

Malgrat subratllar el desig d’estabilitat i pau de Moldàvia, el país viu un moment convuls i sospita que el Kremlin és al darrere d’aquesta tensió. És per aquest motiu que Popescu va viatjar a Brussel·les amb l’objectiu clar de demanar a la UE sancions contra els oligarques russos que sospita que són al darrere dels plans per enderrocar el govern. Entre Romania i Ucraïna, Popescu va advertir que Moldàvia es troba en una “regió perillosa”, però que ha après a “gestionar les amenaces russes per mantenir la pau i l’estabilitat” del país.

Tot i les paraules del cap de la seva diplomàcia, Moldàvia viu immersa en un clima de tensió política que es va traduir en la caiguda del govern prooccidental liderat per Natalia Gavrilita. La dimissió va arribar després que els serveis secrets ucraïnesos interceptessin documents de Rússia que suposadament mostraven que el president rus, Vladímir Putin, planejava un cop d’estat a Moldàvia per tenir un govern prorús a l’antiga república soviètica. En aquest context, la UE estudia crear una missió a Moldàvia per reforçar les capacitats del país per fer front a la interferència russa. “El temps és crucial i la velocitat és essencial”, advertia ahir l’alt representant de la UE, Josep Borrell, sobre la necessitat d’ajudar Chisinau davant les amenaces russes.

Si bé Rússia és el perill més immediat per a Moldàvia, la reunió de Popescu amb els ministres d’Afers Estrangers tenia un segon objectiu: mostrar el compromís del país amb el camí cap a l’adhesió a la UE. Moldàvia i Ucraïna van rebre al març l’estatus de candidat a l’entrada a la UE, però el camí durarà anys, i perquè el procés avanci és clau que en aquest període de temps el país conservi l’estabilitat. Amb la lliçó apresa d’Ucraïna, la UE sap que mantenir l’est lluny de Rússia és essencial. “[L’adhesió] és un camí que ara té un significat polític completament diferent al d’abans de la guerra. Moldàvia i Ucraïna pertanyen a la família europea i el seu futur és dins la UE”, responia Borrell al desig moldau d’entrar al club comunitari. I mentre Moldàvia s’acosta a la UE, el Kremlin l’adverteix de les conseqüències de tenir una relació tensa amb Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona