Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Biden diu en un dur discurs contra Putin que Rússia mai vencerà Ucraïna

Acusa el líder rus d’autòcrata i de crims de guerra

Agraeix Polònia l’esforç per acollir 1,5 milions de refugiats ucraïnesos

El president estatunidenc, Joe Biden, ha promès aquest dimarts que Washington i els seus aliats sempre recolzaran Kíiv i ha assegurat que Rússia “mai” vencerà Ucraïna, en un dur discurs plagat d’acusacions contra el mandatari rus, Vladímir Putin.

El discurs que Biden ha pronunciat aquest dimarts als jardins de l’antic castell real de Varsòvia no estava dirigit només als centenars de persones que l’escoltaven entusiasmades malgrat el fred, sinó també al poble estatunidenc, al rus i al dels països del flanc est de l’OTAN.

A tots ells, el mandatari els ha volgut traslladar el mateix missatge: els Estats Units i la resta de les democràcies d’Occident volen la pau a Ucraïna, mentre que Putin –al qual ha qualificat d’autòcrata– només busca satisfer la seva set de conquesta amb una sagnant guerra.

“Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia. Mai!”, s’ha compromès el líder estatunidenc, qui ha enaltit la fortalesa de Kíiv gairebé un any després de l’inici de la invasió russa, l’aniversari de la qual es compleix el 24 d’aquest mes.

Kíiv segueix dempeus

Biden, qui aquest dilluns ha fet una visita de gran contingut simbòlic a Kíiv, ha dit que ell pot donar testimoniatge que la capital d’Ucraïna “segueix en peus”, malgrat que les forces armades russes van intentar conquerir-la a l’inici de la guerra en una ofensiva que va fracassar.

“Un any després que les bombes comencessin a caure i un any després que els tancs russos entressin a Ucraïna, el país encara avui és independent i lliure. Des de Kherson fins a Kíiv, aquesta terra ha estat recuperada”, ha afirmat Biden.

Tot i el to victoriós del seu discurs, ha reconegut que hi haurà dies “durs i amargs” en el que queda de guerra, encara que ha assegurat que els EUA continuaran fent costat a Ucraïna i ha reafirmat el seu compromís amb l’OTAN, esmentant especialment l’article 5 de defensa mútua que recull el seu tractat fundacional.

Democràcies contra autocràcies

Biden ha posat la guerra a Ucraïna en un context més ampli: ha al·ludit als valors de sobirania, integritat territorial, independència, democràcia i llibertat que formen part de l’ordre liberal global creat després de la Segona Guerra Mundial i que va servir per a crear organitzacions internacionals com l’ONU.

En aquest context, ha considerat que la guerra a Ucraïna posa en relleu la lluita entre democràcies i autocràcies que viu el món.

Aquest tipus de missatge, que ja havia avançat un assessor del president a la premsa, estava dissenyat per a ressonar especialment amb el públic estatunidenc i eliminar qualsevol indici de fatiga de la guerra, especialment ara que membres de l’oposició republicana advoquen per retallar l’ajuda a Ucraïna.

Rèplica a Putin

Una altra part del discurs buscava parlar directament al poble rus i així ha volgut deixar-ho clar el mateix Biden, qui ha usat l’ocasió per a respondre Putin i assegurar que els EUA no vol destruir Rússia, tal com el mandatari rus va assegurar aquest dimarts en el seu discurs de l’estat de la nació.

“Aquesta nit em dirigeixo una vegada més al poble de Rússia: els Estats Units i les nacions d’Europa no busquen controlar o destruir Rússia. Occident no planeja atacar a Rússia com ha dit Putin avui”, ha replicat Biden.

El mandatari va ser més lluny i va acusar les forces russes d’haver comès crims de lesa humanitat, inclòs l’ús de la violació com una arma de guerra.

Aquestes paraules de Biden arriben pocs dies després que, durant la Conferència de Seguretat de Munic, la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, acusés oficialment a Rússia per primera vegada d’haver comès crims de lesa humanitat durant la invasió d’Ucraïna.

Agraïment a Polònia

Un altre tema de fons que ha estat present durant tot el discurs de Biden i durant la resta de la seva visita ha estat l’agraïment a Polònia, ja que aquest país ha acollit més d’1,5 milions de refugiats ucraïnesos des de l’inici de la guerra i ha fet costat a Kíiv amb l’enviament d’abundant ajuda militar.

En el marc de la seva visita, Biden es va reunir aquest dimarts amb el mandatari polonès, Andrzej Duda, per a traslladar-li aquest agraïment.

Demà, dimecres, Biden acabarà la seva agenda oficial a Polònia amb una reunió del “Bucarest 9”, que agrupa nou països del flanc aquest de l’OTAN (Bulgària, República Txeca, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia, Romania i Eslovàquia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona