Política

El Kremlin admet que les relacions amb els EUA estan en un “estat lamentable”

Moscou assegura que no hi ha hagut contactes d’alt nivell amb Washington arran de l’incident del dron al mar Negre

Tensió màxima entre els Estats Units i Rússia. Les relacions entre Moscou i Washington estan en un “estat lamentable, en el seu punt més baix”. Així ho ha reconegut aquest dimecres el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que ha assegurat que després de l’incident amb un dron nord-americà dimarts no hi ha hagut cap contacte d’alt nivell entre tots dos països, informa Efe. “No, no hi ha hagut cap contacte” amb els Estats Units, ha dit Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària.

Sobre l’incident de dimarts, segons explica Efe, el portaveu del Kremlin s’ha remès al comunicat que va emetre el Ministeri de Defensa rus el mateix dimarts, en el qual va atribuir la caiguda del dron nord-americà a una maniobra brusca. En la nota oficial, el Ministeri de Defensa rus va negar qualsevol contacte entre els seus caces Su-27 i el dron nord-americà MQ-9 que va caure en aigües internacionals sobre el mar Negre.

Els Estats Units, per contra, atribueixen la caiguda del dron a una “maniobra insegura i poc processional” dels pilots russos. Segons el comunicat del Comandament Europeu dels Estats Units, dos caces Su-27 es van apropar al dron, van bolcar combustible, i el van desestabilitzar en danyar una de les hèlices. Van ser les autoritats nord-americanes les que van fer caure l’aparell no tripulat al mar en comprovar que havia resultat seriosament danyat.

L’incident, el primer directe entre els EUA i Rússia des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, ha servit per fer evident que la tensió entre les dues potències és màxima i que hi ha tallades totes les vies de comunicació, excepte a través dels ambaixadors.

De fet, el Departament d’Estat nord-americà va convocar dimarts el vespre l’ambaixador rus a Washington, Anatoli Antonov. Avui, el diplomàtic rus ha afirmat que el seu país “no està interessant en la confrontació”, però no ha rebaixat la tensió. Al contrari, l’ha mantingut en qualificar l’incident de provocació i exigir als Estats Units que posin fi als vols prop de les seves fronteres. Seguint el guió marcat pel Ministeri de Defensa rus en el seu comunicat, Antonov ha assegurat que l’avió no tripulat dels Estats Units volava amb els transponedors apagats i, a més, va entrar a la zona usada per Rússia pel que encara qualifica “d’operació especial” a Ucraïna.

En el terreny del conflicte, quan la guerra compleix 384 dies des que Rússia va iniciar la invasió sobre la veïna Ucraïna, Oleg Sinegubov, governador de Khàrkiv, ha denunciat aquest dimecres un nou atac rus contra infraestructures civils de la ciutat. Posteriorment, el cap de l’oficina de la Presidència ucraïnesa, Andriy Yermak, ha publicat a les xarxes socials que l’àrea ataca a Khàrkiv era prop d’una escola. No s’ha informat de víctimes.

D’altra banda, l’agència Efe informa que el grup de mercenaris rus Wagner ha anunciat aquest dimecres la captura de la localitat de Zaliznianske, al nord de Bakhmut, amb la qual estreny més el cercle sobre aquest enclavament estratègic al Donbass, convertit en símbol de la resistència ucraïnesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona