Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin acorda amb Erdogan l’enviament de farina als països més necessitats

El ministre rus d’Exteriors s’ha mostrat pessimista sobre la renovació de l’acord d’exportació de gra d’Ucraïna

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dijous un acord amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, per a l’enviament de farina als països més afectats per la crisi alimentària. “Estem desenvolupant la iniciativa d’Erdogan sobre l’enviament gratuït als països més necessitats del món de farina molta per la indústria turca a partir del gra rus”, ha dit Putin en intervenir per videoconferència en la cerimònia oficial d’inauguració de la central nuclear d’Akkuyu a Turquia.

Putin ha destacat que durant la conversa telefònica mantinguda el dijous per tots dos mandataris no sols havien decidit incrementar el comerç agrícola, sinó també coordinar les seves postures en matèria de “seguretat alimentària internacional”.

Després de prorrogar l’acord del gra amb Turquia només per 60 dies i no 120 com exigia Kíiv, Putin va prometre als països africans cereal gratuït si fracassava el pacte afavorit per l’ONU i Turquia.

Sobre aquest tema, Putin ha assegurat avui que les sancions occidentals que obstaculitzen l’exportació de fertilitzants russos afecten sobretot els països emergents a Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

El líder rus va rebre aquesta setmana la carta del secretari general de l’ONU, António Guterres, en la qual li proposa ampliar l’acord sobre l’exportació de cereal ucraïnès i també de gra i fertilitzants russos.

Segons l’ONU, que ha enviat cartes similars als altres dos signants de l’acord –Ucraïna i Turquia– la proposta té en compte postures expressades recentment per les parts de l’acord i els riscos que planteja la inseguretat alimentària a escala global.

L’ONU ha dit que Guterres “va prendre nota” en la reunió d’aquest dilluns de les “preocupacions expressades” per Rússia en aquest àmbit i va presentar un informe detallat dels progressos aconseguits fins ara, al mateix temps que va renovar el seu compromís a continuar treballant per a resoldre les qüestions pendents.

En una roda de premsa celebrada la vespra en les Nacions Unides, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, es va mostrar pessimista sobre la renovació de l’acord i va estimar en desenes els vaixells russos bloquejats en ports europeus amb uns 200 milions de quilos de fertilitzants a bord.

Això sí, Lavrov va reconèixer que el secretari general de l’ONU està fent “honestos esforços” per ajudar a les exportacions russes, que sofreixen principalment per les sancions imposades pels països occidentals a les companyies russes i el seu veto en el sistema SWIFT internacional de pagaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona