Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna comença una lenta contraofensiva, però rebaixa les expectatives

La portaveu del Comandament Sud de l’Exèrcit ucraïnès, Nataliya Humeniuk, confirma la iniciativa del seu exèrcit

Ucraïna ha començat lentament accions contraofensives en el sud del país, on ataca en la riba esquerra del riu Dniéper la logística de les forces russes, una estratègia que ja li va funcionar a la tardor passada a Kherson, mentre tracta de rebaixar les altes expectatives sobre els seus resultats.

La contraofensiva “ja avança lentament, amb passos petits, però assegurats”, ha assegurat la portaveu del Comandament Sud de l’Exèrcit ucraïnès, Nataliya Humeniuk.

Segons Humeniuk, les forces ucraïneses soscaven les capacitats de combat de l’enemic, destrueixen els seus dipòsits de munició i els punts de concentració del personal militar. Segons la portaveu, es tracta de part de les accions en el marc de la contraofensiva “que tots esperen”.

L’estatunidenc Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW) va confirmar també que el contraatac ucraïnès, possiblement, ja està en marxa en la riba esquerra del riu Dniéper, on es van retirar les tropes russes al novembre.

Per part seva, el ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksii Réznikov, ha manifestat que les expectatives de la contraofensiva han estat exagerades. “Tots volen una nova victòria. Abans no s’ho creien. Abans volien que Ucraïna sobrevisqués d’alguna manera i que es conservés almenys una part del país”, ha assenyalat en declaracions a RBC Ucraïna. No obstant això, després de diversos èxits, inclòs el de Khàrkiv i Kherson, tots “volen una nova victòria”. “És normal, són emocions i esperances d’èxit”, ha indicat.

The Washington Post va informar prèviament, segons dades de la intel·ligència estatunidenca, que la contraofensiva ucraïnesa podria concloure amb “guanys territorials moderats”. Mentrestant, Moscou, segons el mateix diari, podrà finançar la guerra durant “almenys un any” més.

En opinió del Comandant del Comandament Suprem Aliat a Europa (Saceur), general de l’Exèrcit dels EUA Christopher G. Cavoli, les forces ucraïneses estan ara en una “bona posició” per a contraatacar.

L’objectiu, el sud

Fonts russes han manifestat que Kíiv planeja contraatacar també a la regió de Zaporíjia, en el sud del país.

Abans de passar a l’atac, però, les Forces Armades d’Ucraïna, “planegen efectuar una sèrie de maniobres de distracció”, ha assegurat Vladímir Rogov, líder del moviment “Junts amb Rússia” en Zaporíjia. Segons Rogov, el principal cop serà en la part central del front de Zaporíjia, entre les localitats d’Oríkhiv i Huliaipole, al qual li seguirà un atac contra la part occidental de la regió.

L’OTAN accelera el lliurament d’armes

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat avui que els estats membres de l’Aliança i els països aliats han lliurat a Ucraïna “més del 98%” dels vehicles de combat que li havien promès. El polític noruec ha detallat que el percentatge es tradueix en “més de 1.550 vehicles blindats, 230 tancs i un altre equipament, incloses grans quantitats de munició”.

També ha afegit que s’ha entrenat i equipat a “més de nou noves brigades blindades” ucraïneses i que “això posarà a Ucraïna en una posició forta per a continuar reprenent territori ocupat”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta