Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Zelenski demana declarar el 8 de maig Dia de la Victòria contra el Nazisme a Ucraïna

El president ucraïnès s’alinea així amb la resta de països europeus que també celebren aquesta efemèride el dia 8, a diferència de Rússia, que ho fa el dia 9

El mandatari també ha anunciat que el país celebrarà cada 9 de maig el Dia d’Europa, com ho fan els països de la UE

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, registrarà aquest dilluns una llei a la Rada Suprema, el parlament del país, per declarar el 8 de maig com a Dia de Record de la Victòria contra el Nazisme a Ucraïna, que fins ara se celebrava el 9 de maig, com a Rússia. Zelenski s’alinea així amb la resta de països europeus, que celebren la victòria dels aliats contra el nazisme el dia 8, mentre que a Rússia se celebra el 9 i el nacionalisme rus fa referència a la guerra contra el nazisme com la ‘Gran Guerra Patriòtica’ i només destaca el paper de l’URSS en la victòria.

“No permetrem que ningú s’apropiï la victòria comuna de les nacions de la coalició anti-Hitler”, ha declarat el president ucraïnès en un discurs a la nació gravat des del parc de Kíiv situat a la vora del riu Dnipró que recorda aquesta fita històrica. Zelenski ha recordat, segons recull l’agència Efe, que Ucraïna era part destacada de l’URSS i ha reivindicat el paper del poble ucraïnès a la victòria militar sobre els nazis. Ha recordat que 8 milions d’ucraïnesos van morir a la Segons Guerra Mundial i ha subratllat que la victòria es va aconseguir gràcies als esforços de molts països. No deixarem ningú que esborri el paper dels ucraïnesos en aquesta victòria”, ha afirmat.

“Diferents nacions es van oposar al mal amb unitat, com a aliats de la coalició anti Hitler”, ha dit el president ucraïnès, que ha afegit que “les nacions d’Europa, d’Amèrica, de l’Àsia, Austràlia, de l’Àfrica, totes tenen la seva pròpia història en aquesta guerra, però també la història comuna de la victòria”.

Tres germans d’un avi de Zelenski van ser assassinats pels nazis durant l’Holocaust, mentre que el seu avi va lluitar al front amb l’Exèrcit Roig i va sobreviure a la guerra.

El president ucraïnès també ha anunciat un decret, citat per l’agència nacional de notícies ucraïnesa, Ukrinform, segons el qual a partir d’aquest dimarts el país celebrarà cada 9 de maig el Dia d’Europa, com ho fan els països de la UE. Ucraïna celebrarà “la unitat històrica” d’Europa i de “tots els europeus que van derrotar el nazisme i derrotaran el ‘ruscisme’”, ha dit el mandatari, utilitzant la paraula acceptada pel parlament ucraïnès per reconèixer la ideologia imperialista russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA