Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

Rússia bombardeja Kíiv a la llum del dia, durant la visita dels líders africans

Ucraïna afirma haver interceptat una dotzena de míssils, la meitat dels quals supersònics

Moscou assegura haver rebutjat una desena d’atacs ucraïnesos a Donetsk i a la frontera amb Zaporíjia

Les autoritats prorusses de Kherson xifren en 25 morts les víctimes de la voladura de la presa de Kakhovka

Almenys quatre persones han resultat ferides aquest divendres per un bombardeig amb míssils russos contra la província de Kíiv, inclosa la capital, que s’ha produït poc abans del migdia. L’atac ha coincidit amb la visita d’un grup de líders polítics africans en missió de pau.

La Força Aèria ucraïnesa ha informat que al voltant de les onze del matí Rússia ha llançat sis míssils de creuer Kalibr, mitja dotzena més de coets aerobalístics Kh-47 Kinzhal i dos drons de reconeixement contra la regió de la capital. “Tots els míssils han estat destruïts”, així com els avions teledirigits, ha assegurat Kíiv en un comunicat.

L’atac ha deixat almenys quatre persones ferides, entre les quals un menor i una dona de 82 anys, i ha destruït tres cases i ha malmès quinze edificis més a la regió de Kíiv, segons les autoritats ucraïneses. Mitjans ucraïnesos apunten que el fet que tots els coets hagin estat interceptats, segons la Força Aèria, suggereix que els danys personals i materials haurien estat provocats per la caiguda de fragments. A la capital s’han escoltat explosions però no hi ha hagut ferits ni danys materials.

Els míssils Kinzhal són una de les armes russes més potents i Ucraïna no hi ha pogut fer front fins fa un mes, quan va rebre sistemes de defensa Patriot dels seus aliats occidentals. Des de la seva entrada en funcionament a Ucraïna, els Patriot han interceptat almenys 13 míssils Kinzhal, inclosos els d’avui.

L’atac d’avui és un dels més massius dels últims mesos a plena llum del dia per Rússia, que acostuma a llançar els atacs a Kíiv de matinada. De fet, el bombardeig s’ha produït durant la visita d’una missió de pau integrada per caps d’Estat i de govern de set països africans, que en el moment de les explosions es trobava a la ciutat de Bucha.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, ha afirmat que amb aquest atac el president rus, Vladímir Putin, ha volgut enviar un missatge als líders africans: “Rússia vol més guerra, no la pau”. Segons Kuleba, el d’aquest matí ha estat l’atac més gran “en setmanes”.

La delegació africana, que també viatjarà a Rússia, està liderada pel president sud-africà, Cyril Ramaphosa, i inclou dirigents del Senegal, Egipte, República del Congo, Uganda, Comoras i Zàmbia.

Combats a Donetsk i Zaporíjia

El ministeri de Defensa rus ha assegurat aquest divendres haver rebutjat deu atacs ucraïnesos al front de Donetsk i al sud d’aquesta província, a la frontera administrativa amb Zaporíjia, en el marc de la contraofensiva de Kíiv a l’est del país. Segons el portaveu de Defensa, el tinent general Ígor Konaixénkov, les Forces Armades d’Ucraïna han patit “pèrdues importants durant els intents fallits de realitzar operacions ofensives en les direccions de sud-Donetsk i Donetsk.

El militar ha explicat que les hostilitats més actives s’han produït al voltant de Rivnopil i Urozhaine, al sud de Donetsk. Segons Konaixénkov, les unitats russes del grup Vostok (est) han repel·lit cinc atacs, en els quals han mort més de 200 soldats ucraïnesos i han destruït cinc tancs, set vehicles blindats de combat, quatre vehicles i dues bateries de morter. A l’altre front, a prop de la ciutat de Donetsk, el grup Sud de l’Exèrcit rus hauria rebutjat amb “èxit” cinc atacs enemics més als municipis de Pervomaiske, Stepove, Staromikhailivka i Marinka, un dels punts calents del front. Segons el portaveu rus, en aquest sector han mort en l’últim dia 215 militars ucraïnesos i han destruït tres vehicles blindats de combat, cinc vehicles i dos obusos D-20.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona