Política

ICV entona un 'mea culpa' per no haver parlat clar del transvasament del Segre

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, rep cops de totes bandes a causa de la gestió de la sequera. Mentre l'oposició anuncia que només es reprimeix temporalment de demanar la seva dimissió, els seus companys de files el critiquen obertament, si més no per qüestions de forma. L'eurodiputat Raül Romeva i els càrrecs territorials d'ICV ja van queixar-se de la gestió de l'aigua fa setmanes, i aquest diumenge ha estat el mateix secretari general del partit, Jordi Guillot, qui ha entonat un mea culpa que és un dard enverinat contra el conseller.

Guillot ha reconegut que la conselleria de Medi Ambient s'ha equivocat en insistir que portar aigua del Segre al Llobregat era una "captació" i no un transvasament. "Les coses han de dir-se pel seu nom, estem parlant d'un transvasament d'aigua temporal d'una conca a una altra", ha afirmat Guillot en declaracions a Comunicàlia.

Després de les múltiples crítiques contra el projecte de transvasament, Guillot ha admès que "ser al govern i a l'oposició és com la nit i el dia" i que formar part del govern demana "ser coherent amb el nostre projecte i realista al mateix temps".

Malgrat tot, Guillot ha volgut defensar la proposta de Baltasar i ha reiterat que l'objectiu del transvasament, abans de l'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat el 2009, és evitar restriccions i assegurar l'aigua de boca a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El secretari general d'ICV també ha assegurat que si es porta aigua del Segre es "compensarà" els territoris afectats, i ha reconegut haver-se sentit "sorprès" per l'oposició del govern espanyol al transvasament del Segre, després que donés llum verda al transvasament des del Tajo cap al País Valencià i Múrcia.

L'ecosocialista ha assegurat que el pacte de silenci amb l'executiu espanyol, pacte que el ministeri nega, va obeir al fet que "no hi havia estudis fets".

Crítiques dels joves
Paral·lelament, la direcció de Joves d'Esquerra Verda (JEV), les joventuts d'ICV, ha criticat avui la falta de "transparència, diàleg i claredat" del conseller Baltasar. En el mateix comunicat també afirmen que el govern espanyol "no està legitimat" per donar "lliçons de sostenibilitat" a Catalunya, ja que ha permès transvasaments com els del Xúquer-Vinalopó i el Tajo-Guadiana. Però igualment adverteixen que Baltasar hauria d'haver explicat millor que el transvasament del Segre serà "temporal i reversible" i fruit d'una "situació d'excepcionalitat". Això ha provocat "confusió" entre la ciutadania, de manera que la formació ha expressat la seva "preocupació per les conseqüències" que la gestió d'aquest tema pugui generar sobre la "credibilitat" dels ecosocialistes.

Per aquesta raó, han reclamat que es busquin totes les alternatives possibles al Segre, analitzant-les prèviament amb els moviments socials i ecologistes, els representants territorials o la Fundació per a una Nova Cultura de l'Aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.