Societat

El govern espanyol s'oposa al transvasament del Segre

La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha afirmat aquest divendres que l'executiu espanyol no ha variat la seva posició respecte als transvasaments d'aigua i que, per tant, tot i que "no s'hi oposa amb caràcter general", sí que ho fa en el cas de l'Ebre i del Segre, perquè considera que és "insostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental".

El transvasament de l'Ebre, ha dit "ni hi és, ni hi serà" i en aquest cas, "Ebre és Segre". Segons la vicepresidenta, la política de l'aigua de l'executiu a Catalunya serà la mateixa que a la resta de l'Estat, és a dir "treballar i col·laborar utilitzant els instruments que ja s'estan utilitzant".

De la Vega ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior del consell de ministres, que avui ha donat llum verda a inversions de 12 milions d'euros a la dessalinitzadora de Carboneras, a Almeria. Segons ha afirmat en converses amb els periodistes el govern espanyol no té "cap dubte" sobre la qüestió del transvasament i s'hi oposa de manera frontal per "insostenible".

L'executiu espanyol –ha dit en roda de premsa- és "fermament partidari" de fer una "política diversificada de l'aigua", que passa per la potenciació de les dessalinitzadores, ús de les aigües subterrànies, millora i modernització de regadius, i ús dels drets dels regants per treure aigua per a l'abastiment humà.

La vicepresidenta expressa d'aquesta manera la posició de l'executiu espanyol respecte a les propostes del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Aquest divendres el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha dit que Catalunya està en una situació d''emergència nacional' i ha reiterat que el govern no planifica un transvasament d'aigua del Segre al Llobregat sinó una "captació" d'aigua "puntual, extraordinària i d'emergència".

"La nostra posició concreta respecte al transvasament de l'Ebre –ha dit De la Vega– no ha canviat, i no hi ha hagut transvasament de l'Ebre ni n'hi haurà". En aquest punt, ha apuntat que les actuacions a la dessalinitzadora de Carboneras tenen a veure amb la línia d'actuació que vol impulsar l'executiu espanyol, i han de permetre un millor ús de l'aigua potable que produeix a diversos llocs com Barcelona. Aquestes obres permetrien que en dos anys es pugui utilitzar aquesta aigua "des del principi de la solidaritat".

Sí, al transvasament del Tajo
En canvi, el consell de ministres sí que ha autoritzat aquest divendres el transvasament de 39 hectòmetres cúbics del riu Tajo al Segura. D'aquesta manera, segons la vicepresidenta, s'assegura que les existències al sistema de capçalera del Tajo no descendiran per sota del límit legal dels 240 hectòmetres cúbics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA