Política

Tot a punt per a la cimera de l'aigua

Sequera

Avui es reuneixen al Palau de la Generalitat el president José Montilla i el cap de l'oposició, Artur Mas, amb un únic tema sobre la taula: consensuar mesures d'urgència i buscar solucions a llarg termini al problema persistent de sequera que afecta Catalunya.
En aquesta reunió Montilla vol demana suport a Mas en les mesures que el govern proposi per garantir el subministrament d'aigua de boca a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

La primera opció del govern –o d'una part, perquè ERC no la vol i el PSC de Lleida tampoc– és el transvasament –temporal, es puntualitza– d'aigua del Segre. Però CiU s'oposa a aquest punt i, fet més decisiu encara, s'hi oposa el govern espanyol en funcions, partidari de la compra de l'excedent dels regants que s'abasten de l'Ebre i la canalització cap a Barcelona a través d'un minitransvasament intern. Però Montilla entén que aquesta última opció podria trigar massa.

Mentrestant, Artur Mas acudeix a la reunió amb el paquet de mesures que proposa la federació nacionalista per mirar de resoldre el dèficit d'aigua actual. Entre aquestes solucions també n'hi ha a llarg termini per evitar que la situació d'emergència es repeteixi en el futur. Solucions com el transvasament del Roine, una proposta defensada per la federació des de fa 15 anys.

Per al govern, però, el transvasament del Roine que defensa CiU no és una solució viable. "Si França i Espanya accepten el transvasament del Roine, l'obra trigaria 12 anys", diuen a presidència.

Una peça clau
Al govern estan convençuts, d'altra banda, que, si diuen que sí al Roine, Mas els farà costat en la resta de mesures. Però el líder de CiU també demanarà una "rectificació en tota regla" si finalment l'opció plantejada és un transvasament, perquè els partits del govern van fer una duríssima campanya de desgast a CiU amb l'Ebre.

Per la seva banda, l'expresident Jordi Pujol considera que seria "molt bo" el suport de CiU a una solució "amb cap i peus". Pujol va dir que és millor que la cultura del no i va apostar pels regants de l'Ebre.

I és que, si no plou, a partir de la tardor hi haurà un problema de falta d'aigua per a 5 milions de persones si no s'activen solucions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.