Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

Zelanski i Biden insinuen a l’ONU que cap país no estarà segur si Ucraïna perd la guerra

El president ucraïnès acusa Rússia d’utilitzar l’escassedat d’aliments com a “arma”

Biden afirma que Moscou és el responsable de la guerra i pot aturar-la “immediatament”

L’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha començat aquest dimarts amb la guerra d’Ucraïna com un dels principals focus d’atenció per segon any consecutiu

Els grans protagonistes de la sessió del matí (vespre a Catalunya) han estat precisament els presidents d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, que han apel·lat als principis de l’ONU per fer costat al pla de pau de Kíiv.

Zelenski, que aquesta vegada ha parlat en persona des de la seu de Nacions Unides a Nova York, ha estat aplaudit al principi i al final del seu parlament, durant el qual ha anunciat que demà presentarà els detalls al Consell de Seguretat de l’organització el seu pla de pau, que ja té el suport dels EUA i la Unió Europea (UE).

El president ucraïnès ha advertit que “l’objectiu de l’actual guerra contra Ucraïna és convertir la nostra terra, el nostre poble, les nostres vives i els nostres recursos en una arma contra vosaltres, contra l’ordre internacional basat en regles”.

En aquest context, ha denunciat que Moscou posa en perill tothom en brandar “com a armes” els productes energètics, l’amenaça del seu poder nuclear o l’“escassedat d’aliments” al mercat mundial, que utilitza per obtenir el reconeixement de les seves conquestes per part d’alguns països. Zelenski ha advertit que “Rússia comença una nova guerra cada dècada” i Ucraïna és l’última víctima d’aquesta llarga llista de conflictes.

Sense esmentar-ne cap, el dirigent ucraïnès ha afirmat que el Kremlin intenta obtenir el suport d’alguns països de sota mà i els ha advertit que “no es pot confiar en el diable. Només cal preguntar-li a [Ievgueni] Prigojín”, ha afegit en al·lusió a l’excap del grup rus de mercenaris Wagner, mort recentment en un accident d’avió a Rússia.

Poc abans de Zelenski ha intervingut Biden, que ha defensat la necessitat de mantenir el suport a Kíiv en la seva lluita per defensar la integritat territorial i sobirania davant l’invasió “il·legal” russa. En aquest sentit, ha advertit que “Rússia creu que el món es cansarà i li permetrà agredir Ucraïna sense conseqüències”. “Si renunciam als principis fonamentals de la carta de l’ONU per aplacar un agressor, podrà cap membre d’aquest organisme sentir-se protegit? si permetem que Ucraïna sigui dividida, estarà assegurada la independència de cap nació?”, ha preguntat. És per això que ha promès que els EUA i els seus aliats “continuaran del costat del valent poble ucraïnès en defensa de la seva sobirania, la seva integritat territorial i la seva llibertat”.

El polític nord-americà ha declarat que Rússia és la “responsable” de la guerra i té seves mans el poder perquè acabi “immediatament”.

Biden també s’ha referit en la seva intervenció a altres preocupacions globals com la intel·ligència artificial, el canvi climàtic o les relacions de Washington i Pequín. En aquest sentit, ha assenyalat que “quan es tracta de la Xina vull ser clar i consistent. El que volem és gestionar de manera responsable la competència entre els nostres països sense que esdevingui conflicte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]