Política

CiU i ERC pressionen el PSC perquè voti contra el pressupost de Zapatero si no hi ha acord de finançament

Política

CiU i ERC pressionen José Montilla perquè es negui a votar els pressupostos generals de l'Estat si no s'arriba a un pacte pel finançament que compleixi les condicions que marca l'Estatut. El president de CiU, Artur Mas, ha apostat aquest dijous perquè, si a l'entorn del 9 d'agost no hi ha a acord, ''les forces polítiques catalanes deixin clar que no votaran els pressupostos generals de l'Estat''.

Per Mas, en un escenari sense acord, el president de la Generalitat hauria de convocar els partits catalans per ''posar-nos d'acord'' sobre el rebuig als comptes de Madrid. En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Mas ha alertat que, en cas que el PSC acabi rebutjant els pressupostos del PSOE, ''és evident que els ministres Corbacho i Chacón han de plegar del govern espanyol''.

Després que aquesta mateixa setmana el govern espanyol hagi descartat un acord sobre finançament en la data que preveu l'Estatut, Mas ha alertat que si el 9 d'agost no hi ha acord ''vol dir que hi ha un incompliment flagrant''. El líder de la federació nacionalista ha recordat que hi hagut ''dos anys'' per aconseguir-lo i que hi ha ''culpes compartides'' entre els executius català i espanyol.

L'actitud del PSC
Després d'uns dies en què tant el president de la Generalitat com el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, s'hagin enfrontat públicament amb José Luis Rodríguez Zapatero i Pedro Solbes pel finançament, Mas ha recordat que ''durant 30 anys sempre ha estat al costat del PSOE'', i ha demanat als socialistes catalans que, especialment en el finançament, ara ''no hi hagi una arrencada de cavall i una aturada de ruc''. Parafrasejant un lema del mateix Montilla, li ha demanat que ''les paraules d'ara es converteixin en fets''.

Puigcercós ho veu difícil
En una línia semblant s'ha manifestat el president d'ERC. En declaracions a TV3 recollides per Europa Press, Joan Puigcercós ha instat avui Montilla a convocar "un acte de força" unitari dels partits i la societat civil si al setembre no hi ha acord. Pel republicà, la Generalitat "estarà en una situació de molta dificultat si no hi ha millora en el finançament". Per això creu que, "el mínim que podria fer" el PSC en aquest cas seria votar contra els pressupostos de Zapatero per al 2009, tot i que admet que això li sembla "difícil".

El diari El Periódico apuntava avui, citant fonts no identificades del PSC, que els socialistes catalans estan disposats a trencar la disciplina de vot del grup parlamentari socialista al Congrés, que comparteixen amb el PSOE, i vetar els números del govern espanyol. Tanmateix, cap dirigent del PSC ha comentat públicament aquesta notícia, i el PSOE s'ha limitat a dir que confia en la "responsabilitat" del PSC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.