Política

política

Aragonès confia desencallar amb Sánchez els acords d’investidura

El president demanarà concrecions en el desplegament del traspàs de rodalies, el finançament, el català a Europa o la resolució del conflicte polític

Es reuniran dijous a les 12 del migdia a Palau si bé Sánchez ja anuncia que també es trobarà properament amb Junqueras

El president català, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran dijous a les 12 del migdia al Palau de la Generalitat amb una extensa agenda de temes a tractar sobre la taula, que tanmateix es resumeixen en un sol objectiu: fer que la Moncloa posi fil a l’agulla ja per complir els pactes d’investidura assolits entre el PSOE i els partits independentistes. «La finalitat última és que el govern espanyol doni compliment a tots els compromisos que té amb el govern català», ha exposat aquest migdia la portaveu, Patrícia Plaja, després de la reunió del consell executiu. «Es parlarà dels acords d’investidura i de com desplegar-los i executar-los, de com entrar en matèria», ha subratllat.

Pocs dies després de la presa de possessió de Sánchez, el govern català ja va convocar una sessió extraordinària per preparar l’engranatge intern per al desplegament d’aquests acords, però la Moncloa, pendent també en les primeres setmanes de nomenaments interns, no ha tingut fins ara la mateixa pressa, i fins i tot la ministra d’Economia, María Jesús Montero, ha negat que hi hagi cap negociació bilateral plantejada sobre el finançament, quan aquest és un dels punts del pacte entre el PSOE i ERC que l’executiu català ja ha començat a preparar. El govern confia que en la cimera de dijous –que es produirà després que tots dos presidents coincideixin també en la visita al Barcelona Supercomputing Center– s’aclareixin i s’enfilin tots aquests termes, en una reunió que, ha destacat Plaja, «és de feina, no de cortesia ni de presentació, perquè ja es coneixen i porten anys negociant».

En aquest sentit, tot i que ha evitat entrar en el detall de l’ordre del dia, ja pactat entre ambdues parts, la portaveu ha reiterat que les «prioritats» del govern passen per parlar del traspàs de rodalies, el dèficit fiscal, l’execució de les inversions, la defensa del català a Europa o la resolució del conflicte polític. Des del govern confien sortir de la reunió amb acords concrets, almenys en alguns d’aquests àmbits.

Plaja ha dit que «no influirà» en la trobada la reunió també anunciada fa uns dies entre Sánchez i el president a l’exili Carles Puigdemont, encara sense data tancada. Això sí, ha insistit que el govern la veu «amb bons ulls», malgrat que és una trobada «entre partits» de la qual no vol fer una valoració. «Són escenaris i contextos diferents», ha subratllat. La portaveu ha dit que no hi ha cap trobada prevista entre Aragonès i Puigdemont per coordinar posicions, si bé apunta que mantenen «contactes amb normalitat, amb entorns i contextos absolutament discrets». Gairebé al mateix moment que compareixia Plaja, precisament, el mateix Sánchez ha anunciat a Madrid que també es preveu reunir properament, igualment sense concretar quan, amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona