Política

Govern i oposició accentuen les seves diferències en la primera reunió de la Taula Nacional de la Sequera

Sequera

La Taula Nacional de la Sequera ha celebrat avui a Barcelona la seva primera reunió, en la qual s'han evidenciat les profundes discrepàncies existents entre el govern de la Generalitat i els partits de l'oposició, que han criticat la "poca credibilitat" i la "falta d'unitat" de l'executiu català.

Més de seixanta representants de partits polítics, agents socials, territorials, acadèmics i ambientals de Catalunya han participat en la constitució d'aquesta Mesa, l'objectiu de la qual serà analitzar la viabilitat i efectivitat de les mesures que s'adoptin per afrontar l'escassetat de recursos hídrics que pateix la comunitat.

La trobada, que s'ha celebrat al palau de Pedralbes, s'ha prolongat durant prop de tres hores, que de res han servit perquè els partits del govern (PSC, ERC i ICV-EUiA) i de l'oposició (CiU, PP i C's) acostessin postures sobre les mesures a adoptar per pal·liar la sequera.

El diputat de CiU Ramon Espadaler ha declarat que acudia "escèptic" a la reunió i que se n'anava "decebut", ja que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, no havia donat resposta a cap de les preguntes plantejades, com si comprarà o no aigua als regants o en quin punt es troba el conveni que la Generalitat i el Govern han de signar per executar la prolongació del denominat "minitransvasament" de l'Ebre fins a Barcelona.

"Si veníem buscant respostes, ens n'anem encara amb més preguntes", ha assenyalat el diputat nacionalista, en l'opinió del qual la reunió ha evidenciat també l'"absència d'unitat dels partits" que donen suport al govern.

El conseller Baltasar ha assegurat que es tracta d'una taula "molt complexa" i "molt nombrosa" i ha reconegut que hi ha hagut "unanimitat" en totes les mesures adoptades excepte en una: la interconnexió dels sistemes Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

La reunió, segons Baltasar, també ha servit per posar de manifest la necessitat que, una vegada superat el problema de la sequera, es creï una Mesa Nacional de l'Aigua en la qual s'analitzi la política hídrica i les mesures estructurals que s'han d'adoptar per evitar episodis com l'actual.

En la trobada, ERC també ha marcat distàncies respecte als seus socis de govern en reclamar la "desconnexió" del transvasament una vegada que hagi complert la seva funció, que és evitar que es produeixin talls d'aigua en el subministrament domèstic a l'àrea de Barcelona a partir del mes d'octubre vinent.

"No plantegem estrictament que es desmunti, sinó que si no s'utilitza, que d'alguna manera simbòlicament hi hagi aquesta desconnexió", ha explicat la diputada republicana Laura Vilagrà, que també ha plantejat la possibilitat que aquesta infraestructura permeti transportar aigua des de la futura dessalinitzadora de Cunit fins a Tarragona.

El PP, de la seva banda, ha criticat que darrere de la Mesa Nacional de la Sequera el govern català pretengui avalar les decisions que "segurament ells mateixos no comparteixen" i que "fins i tot provoquen discrepàncies en l'executiu".

La diputada d'ICV-EUiA Dolors Clavell ha explicat que en aquesta primera sessió tots han estat "víctimes de la temptació" de parlar més de política d'aigua que de les mesures excepcionals que s'han pres per afrontar l'escassetat de recursos.

Clavell ha fet autocrítica i ha reconegut que la seva formació té un "problema de credibilitat", atès que grups afins al partit "qüestionen les mesures que estan en marxa perquè no es creuen que seran reversibles".

Finalment, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que ha acudit a la reunió "per respecte institucional" ja que, segons la seva opinió, allò necessari en aquests moments és crear una subcomissió parlamentària per abordar la política d'aigua a Catalunya i no una Mesa com aquesta, que s'ocupi només de "qüestions puntuals" com la sequera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.