Societat

El ple de Barcelona, escenari d'acords i retrets per la sequera

Sequera

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui, amb els vots de PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC, una declaració sobre les mesures a reclamar a les administracions per combatre la sequera i garantir el subministrament d'aigua, acord que no ha evitat un nou enfrontament entre govern i oposició.
Prèviament a aquesta declaració s'havia rebutjat una altra del PP que demanava la reprovació del conseller de medi Ambient, Francesc Baltasar, i que només ha comptat amb el suport de CiU, encara que ha servit per escalfar l'ambient i demostrar la disparitat de postures sobre com s'està gestionant la crisi de l'aigua.

En la declaració que ha sortit endavant es demana a la Generalitat que executi les accions pertinents i consensuades amb agents socials i econòmics, per garantir el subministrament amb "mesures efectives".

La iniciativa demana que s'estudiïn les solucions plantejades pel pla estratègic metropolità i que el govern català obri a més un debat sobre política d'aigua "a llarg termini". A més, reclama l'agilitació de les obres de les dessalinitzadores, que s'intensifiquin les mesures dirigides a l'estalvi d'aigua, i s'estableixin actuacions "evitant aquelles que tinguin un fort impacte ambiental i social".

Crítiques de CiU
Malgrat donar suport a aquesta declaració, el president del grup de CiU, Xavier Trias, ha mostrat la seva disconformitat amb el "gris paper" de l'equip de govern davant la situació d'emergència, i perquè segons el seu parer "ha anat a remolc" per no incomodar la Generalitat, a més de denunciar que "s'està intentant enganyar la gent".

Trias, que ha reconegut que era "una declaració de mínims, però que permet mirar al futur", ha negat que hagin votat a favor, com l'ha criticat el PP, per ser present CiU a l'Àrea Metropolitana, però ha lamentat haver d'arribar al ple en comptes d'haver mantingut reunions amb l'alcalde i la resta de grups, per curar algunes "ferides fondes" sobre aquesta matèria.

"Solucions òbvies"
Jordi Hereu ha contestat a aquestes crítiques en assegurar que ja s'estan fent els passos perquè la ciutat no entri en "emergència severa" amb "solucions òbvies" que no es van fer en altres moments, en referència als governs de CiU, i ha afegit: "aquest és un moment de responsabilitat, on entre tots hem de trobar les solucions adequades, i vostè (Trias) no ha destacat precisament en la defensa de Barcelona davant del seu partit".

L'alcalde ha ressaltat que la interconnexió de xarxes és l'última opció per garantir el subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana, "cosa que és l'antítesi del PHN -Pla Hidrològic Nacional- i que quedi clar perquè sinó el missatge es pot malinterpretar lluny d'aquí".

PP i ERC
Alberto Fernández Díaz (PP) ha rebutjat la declaració "perquè reclama aigua sense mullar-se" i ha criticat Hereu "per no haver liderat les reivindicacions perquè la ciutat tingués garantit el subministrament", malgrat els 157 milions d'euros que han pagat els barcelonins en impostos en el rebut de l'aigua.

El regidor popular ha demanat que es reconegui que el Pla Hidrològic del PP que va ser derogat hauria estat la millor fórmula perquè l'àrea metropolitana de Barcelona no tingués problemes de proveïment .

Jordi Portabella (ERC) ha subratllat que aquesta mesura és "equilibrada" ja que pensa tant en les mesures a llarg com a curt termini.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.