Política

JUAN ANTONIO CORCHADO

ALCALDE DE LES FRANQUESES DEL VALLÈS (PSC)

“Entre ingressos i despeses hi havia un dèficit de 800.000 euros”

“El d’ara és un govern estable, sòlid, que treballa amb eficàcia i eficiència, coordinat, amb transversalitat, i que funciona molt bé”

“L’augment del 10% de l’IBI és per la desastrosa situació de les finances. Hem hagut de fer un reequilibri per mantenir serveis”

Al parc del Falgar es van fer unes aules sense projecte. Treballem per fer-hi aules educatives

L’alcalde de les Franqueses del Vallès, Juan Antonio Corchado, va començar a les joventuts del PSC amb 15 anys. Va ser regidor a l’Ajuntament de Granollers vuit anys i més tard va fer el salt a la seva ciutat, les Franqueses, on ha tingut diverses responsabilitats de govern. A les eleccions del 2023 el PSC va obtenir set regidors i va formar govern amb ERC-LFI i amb Sumem per les Franqueses.

Com és la relació amb els socis de govern?
És un govern estable, sòlid, que treballa amb eficàcia i eficiència, coordinat, amb transversalitat, i que funciona molt bé. A la CUP se li va oferir la possibilitat d’entrar al govern i no ho van voler, però hi ha bona relació.
En el mandat passat teníeu un acord de govern amb Junts per les Franqueses. Com va acabar?
Abans que comencés la campanya vam dir que no tornaríem a pactar amb Junts. En un govern de coalició la confiança ha de ser primordial i no n’hi havia. El govern no funcionava, anava amb dues velocitats i cadascú portava les seves regidories sense tenir en compte la resta.
Fins i tot vau denunciar persecució política per part de Junts.
Per unes falsedats que Junts va mostrar i va denunciar públicament.
El fet que l’exalcalde obrís una investigació a l’exregidora d’Igualtat i Feminisme Marta Reche (PSC) per suposadament haver intentat beneficiar un presumpte maltractador?
Hem presentat una denúncia contra l’exalcalde Francesc Colomé i la persona que ho va declarar, una treballadora d’una empresa externa amb vinculació contractual amb el consistori. Tot és fals, la justícia haurà de parlar.
Com defineix el municipi?
Tenim la sort de tenir el 82% de massa forestal i agrícola. Marata i Corró d’Amunt són el pulmó de les Franqueses, i de part de Catalunya. Un espai amb una gran qualitat de vida, tranquil·litat i seguretat, un tema que estem treballant molt.
Com es treballa la seguretat?
Tenim la policia rural, que s’encarrega de les cases i dels pobles. I aquest 2024 incrementarem amb tres agents més el cos de la policia. També hem incorporat la unitat canina, que va a peu als nuclis més poblats, amb bons efectes.
Quins són els eixos del PAM?
Hem acabat les fases participatives amb els veïns i veïnes; és el primer cop que hi ha un pla d’actuació municipal fet amb la ciutadania. Evidentment, també surt del programa polític del PSC i dels altres partits de coalició. Tenim més de 127 accions que presentarem al febrer.
Què inclou el pressupost del 2024 per 32 milions d’euros?
Seguretat i posar en ordre tot el que teníem vinculat a contractes que no eren correctes, o licitacions que no incorporaven increments, com per exemple el del carburant de l’empresa de neteja, que no s’havia pagat. Teníem un suposat superàvit, que era per les factures del gas i de la llum, que es devien.
Com heu trobat les finances?
Desastroses. Des de fa 12 anys, aquest Ajuntament no tenia un pressupost aprovat al gener. Hem estat dos anys amb el pressupost de 2022, prorrogat. Ara ja treballem el de 2025.
S’apujaran impostos i taxes?
Hem fet una línia d’increment del 4,5%. L’IBI, l’IAE i la taxa d’escombraries tindran una pujada del 10%. En el cas de l’IBI, és per la situació desastrosa de les finances; en arribar vam trobar que entre ingressos i despeses hi havia un dèficit de 800.000 euros, s’havia fet un increment dels ingressos inexistents, per poder fer més despesa. Hem hagut de fer un reequilibri per mantenir serveis, o augmentar-los.
Quins?
Per exemple, la policia, la neteja o un estudi per reparar les voreres en mal estat. I en serveis socials, una modificació dels barems perquè més persones tinguin accés a una ajuda. I una ampliació dels terminis per pagar impostos de dos cops l’any a sis.
Els equipaments escolars que hi ha són suficients?
De moment, sí, però estem treballant per una possible ampliació d’una escola bressol de les tres municipals que tenim per a l’any 2025. I estem tramitant una mesura que entrarà en vigor a finals de 2024, per al pagament de les escoles bressol on no arribi la Generalitat. Hem fet una prova pilot del servei de cangur per ajudar els pares perquè puguin deixar els nens per fer gestions, i el mantindrem.
Com milloraran l’accés a l’habitatge?
Tenim una partida de 900.000 euros per començar a construir aquest any 17 habitatges de protecció oficial destinats al lloguer. I estem en converses amb l’Incasòl i la Generalitat perquè hi col·laborin i per parlar de com arribar a més gent, amb els habitatges que la Generalitat té.
Què li cal al sector ramader i agrícola?
Tenim un consell de la pagesia que hem de fer que funcioni millor. Estem preocupats per la manca d’aigua; el PAM inclou un pla estratègic per treballar-ho amb el sector, per introduir cultius més resistents a la sequera.
Què fareu al parc del Falgar?
Es van construir unes aules sense projecte. Estem treballant per fer-hi aules ambientals educatives. I al parc no hi havia contracte de manteniment; ara en tindrem.
I al comerç?
El comerç de proximitat ho està passant malament. Amb l’associació de botiguers i comerciants, volem ajudar el sector amb formació en noves tecnologies, per millorar volum de vendes. Estem revisant quins locals tenim tancats i veure opcions que els podem oferir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona