Política

guerra a gaza

Els ministres d’Exteriors de la UE reclamen al govern de Netanyahu que acati les ordres del TIJ

També reclamen la fi del bloqueig als béns de l’Autoritat Palestina i que deixi treballar l’UNRWA en territori palestí

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea han acordat reiterar la demanda al govern d’Israel perquè acati les ordres del Tribunal Internacional de Justícia, que la setmana passada exigia aturar immediatament la incursió militar a Rafah.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ho ha dit en roda de premsa després de la cimera amb els representants europeus, durant la qual també s’ha acordat reclamar a Benjamin Netanyahu que acabi amb la congelació de béns de l’Autoritat Palestina, “que corre el risc de fallida”, i que deixi de considerar l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA per les sigles en anglès) una organització terrorista, així com que deixi treballar l’organització de l’ONU en territori palestí.

Borrell ha subratllat que el TIJ està “al centre del multilateralisme” i també de la Unió Europea, i ha subratllat que, en tant que membre de l’ONU, Israel “té l’obligació” d’acatar les seves ordres.

D’altra banda, el cap de la diplomàcia europea ha opinat que és del tot necessari que es deixin de congelar els béns de l’Autoritat Palestina, atès que és “el portaveu dels palestins”, no pas Hamàs. “No ens podem permetre que el govern de Netanyahu l’asfixiï econòmicament”, ha subratllat.

Els països àrabs demanen la solució dels dos estats

A més, Borrell ha explicat que a la cimera també hi ha hagut representants d’Egipte, Qatar, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Jordània, així com el secretari de la Lliga Àrab. Tots ells han “tirat un guant sobre la taula” als seus homòlegs europeus, perquè han proposat organitzar una taula de treball per estudiar de quina manera es podria aplicar la solució dels dos estats a Palestina.

El cap de la diplomàcia europea ha valorat aquesta proposta, “perquè ja no es qüestiona si la solució dels dos estats és la més idònia, sinó que el que es demana és com s’ha de fer per portar-la a la pràctica”.

Missió de frontera

Durant la cimera Borrell també ha demanat als ministres d’Exteriors europeus que li donin “llum verda” per reactivar la missió de frontera de la Unió Europea, que porta “anys inactiva”. Borrell ha celebrat que algunes opinions indiquin que aquesta missió podria exercir un paper neutral a la Franja de Gaza amb Egipte, per exemple pel mateix pas fronterer de Rafah, per vehicular l’ajuda humanitària, però ha subratllat que, en qualsevol cas, la voluntat de la UE és que l’Autoritat Palestina estigui al capdavant de la missió, que no tirarà endavant sense l’acord de les diferents parts.

Finalment, Borrell també ha indicat que els ministres d’Exteriors han condemnat “en els termes més contundents” el bombardeig d’Israel a un camp de refugiats amb dotzenes de forts, entre ells nens. “No hi ha lloc segur per als refugiats a Gaza”, ha lamentat Borrell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

El partit de Le Pen lidera els primers sondejos però sense majoria absoluta

Barcelona
Política

Mor Antoni Bargues, històric referent del nacionalisme valencià

Política

El jutjat de Tarragona investiga el presumpte espionatge a una tècnica municipal

Tarragona
guerra a gaza

Almenys 25 morts en un atac israelià contra tendes de desplaçats a Rafah

barcelona
judicial

Buch també demana l’amnistia per anul·lar la seva condemna

barcelona
Política

L’Ajuntament de Tarragona canvia el nom franquista de tres carrers

Tarragona
política

Òmnium, Irídia i l’ANC demanen que no s’amnistiï la violència policial

barcelona
successos

Almenys onze morts en diversos incendis forestals a Turquia

barcelona

L’equip de govern fa un balanç “positiu” del primer any de legislatura

PALAFRUGELL