Política

El Constitucional justifica amb l'acumulació de feina el retard de la sentència sobre l'Estatut

Comunicat insòlit del Tribunal Constitucional (TC). Els magistrats han decidit emetre una nota en què expliquen les raons que, segons ells, han provocat el retard en la sentència sobre l'Estatut. Asseguren que donen explicacions "davant de les informacions i declaracions aparegudes en diversos mitjans de comunicació", ja que l'endarreriment s'ha relacionat amb interessos polítics.

En el text difós, el TC, que no dóna mai explicacions sobre afers pendents de resoldre, detalla fil per randa el recorregut del cas des que va ser presentat el primer recurs, per part del PP, el 31 de juliol de 2006. Recorda que després van arribar sis recursos més, l'últim dels quals el 8 de novembre del 2006. A continuació va arribar el primer escull, la recusació de quatre jutges. Per aquesta raó, el procés va haver d'estar "paralitzat per ministeri de la llei", segons el comunicat.

Un cop resoltes aquestes i altres incidències processals, el TC va haver de resoldre primer el recurs contra l'Estatut del País Valencià, presentat abans que el que qüestionava l'Estatut català. Paral·lelament va haver de resoldre qüestions urgents, com recursos contra la llei que vol garantir la paritat en les llistes electorals o 127 qüestions d'inconstitucionalitat de jutges de tot l'Estat sobre la llei integral contra la violència de gènere. 

El tribunal també va considerar que havia de resoldre amb urgència el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol i pel PP contra la llei de consultes del Parlament basc, aprovada el 27 de juny del 2008, afer que va resoldre en un temps rècord amb una sentència dictada la setmana passada, l'11 de setembre.

Tanmateix, afirma el tribunal, el ple ha estat "deliberant de manera contínua sobre el preàmbul i els més de cent articles, amb més de 200 preceptes, impugnats en el recurs" contra l'Estatut. I apunta que, mentrestant, l'any 2007 va dictar 265 sentències, 471 interlocutòries i 11.341 providències. Des que va començar el 2008 fins al 31 de juliol, el TC ha signat 102 sentències, 258 interlocutòries i 7.297 providències.

El que no aclareix la nota és quan es preveu que acabaran les deliberacions i es dictarà la sentència sobre l'Estatut. La setmana passada, segons va publicar La Vanguardia, els magistrats van fer arribar al govern espanyol el missatge que tenien la feina avançada i que demanaven un marge de temps per completar-la, fet que implicaria retardar més la renovació dels magistrats que han completat el mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jordi Pibernat
Alcalde d’Anglès (Junts)

“La variant tindrà un impacte qualitatiu directe per als veïns”

Anglès

Homosexualitat com a negoci

política

Polèmic pas per a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica balear

barcelona
corea del nord

Putin avala un tractat d’associació estratègica amb Corea del Nord

barcelona
política

Diana Riba presidirà també el grup d’Aliança Lliure al Parlament Europeu

barcelona
israel

Legisladors ultres israelians creen una assemblea per reocupar Gaza

barcelona

La Mostra del Vi de l’Empordà del 27 al 30 de juny a Figueres

FIGUERES
OTAN

Stoltenberg fa costat a l’holandès Rutte com a nou cap de l’OTAN

barcelona
llengua

La presidència hongaresa refreda les expectatives per l’oficialitat del català a l’UE

barcelona