Política

Govern i Parlament presenten l'Onze de Setembre com una data per reivindicar un bon finançament i l'Estatut

El govern i el Parlament de Catalunya organitzen conjuntament l'acte institucional central de la Diada de l'Onze de Setembre, que se celebrarà com en edicions anteriors en el parc de la Ciutadella, davant de la cascada. Aquesta celebració tindrà un caràcter reivindicatiu tant del desplegament de l'Estatut com del finançament que s'està negociant amb l'executiu espanyol. Per això s'ha demanat a la població que assisteixi a l'acte preparat al parc de la Ciutadella, on a banda d'un component més festiu amb la presència d'actuacions culturals, també hi haurà aquest component de reclamació d'un finançament "més just", segons el tercer secretari de la mesa del Parlament, Jordi Miralles.

El secretari general adjunt de la Presidència, Jordi Menéndez, i el secretari tercer de la mesa del Parlament, Jordi Miralles, han presentat els detalls dels actes institucionals, que a banda de celebrar-se a la Ciutadella també es faran a Madrid i en l'Expo de Saragossa, amb la presència del president de la Generalitat José Montilla i bona part del govern. En aquest sentit, l'acte central del dia 11 començarà abans, cap a dos quarts de dotze, i durarà uns 50 minuts, com l'any passat. Després, una comitiva agafarà un tren per a participar a la tarda en actes previstos a l'Expo dins del Dia d'Honor de Catalunya amb un espectacle audiovisual, parlaments oficials, un concert i una recepció.

En la presentació dels actes, Jordi Miralles ha explicat que la convocatòria de la Ciutadella ha de ser "participativa, festiva, unitària i amb compromís". A més creu que enguany l'Onze de Setembre té un valor afegit ja que es fa dins del debat sobre el finançament i "tothom es conscient del que s'hi juga". Per això es demana una alta participació per tal de reclamar de forma unitària "un finançament més just". En el mateix sentit Jordi Menéndez ha destacat que la celebració de la Diada s'ha convertit en un acte "festiu i reivindicatiu" en què els ciutadans i les institucions renoven "un compromís amb el país".

A l'acte central de la Ciutadella, que té un cost de 300.000 euros, s'hi ha convidat els principals representants econòmics, polítics i socials del país. També s'ha destacat que la Diada coincideix amb el funeral per les víctimes de l'accident aeri de Barajas i per això no se sap si vindrà algun representant del govern espanyol, tot i que Joan Saura serà l'enviat de la Generalitat a aquest acte fúnebre. L'acte de la Ciutadella està marcat per la celebració dels centenaris de l'escriptora Mercè Rodorera, per això es llegiran alguns dels seus textos, com del Palau de la Música, amb nombroses actuacions musicals com Lídia Pujol, el Cor de Cambra del Palau de la Música o l'ESMUC.

L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, serà l'encarregada de lliurar la senyera per ser hissada en representació dels ajuntaments catalans mentre es canta Els Segadors. Jordi Menéndez ha explicat que s'han fet correccions "tècniques" respecte l'acte de l'any passat, com la disposició del públic, el so, els accessos a l'escalinata o posar pantalles, però que serà "semblant". Sobre el cost de l'acte ha remarcat que s'ha mantingut la mateixa despesa de l'any passat i que quedarà "sobri i rigorós" i destacarà la importància de la data per a Catalunya.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.