Política

alemanya

L’SPD s’imposa per la mínima a la ultradreta a Brandenburg

Els sondejos donen un punt d’avantatge als socialdemòcrates sobre AfD i es perfila una reedició del govern al land

Els socialdemòcrates de l’SPD del canceller Olaf Scholz haurien guanyat les eleccions d’aquest diumenge al land de Brandenburg, que envolta Berlín, amb un 31% dels vots i un escàs marge d’un punt sobre la ultradreta, d’acord amb els sondejos a peu d’urna, segons informa Efe.

Els democratacristians quedarien empatats, amb un 12% dels sufragis, amb la recentment irrompuda Aliança Sahra Wagenknecht, d’esquerres, mentre que els Verds se situarien en el 5%, segons les enquestes d’Infratest Dimap difoses per la televisió pública.

La participació ha estat del 74%, gairebé 13 punts per sobre dels últims comicis de 2019, quan va votar el 61,3% del cens.

Si es confimen les projeccions, els escons de socialdemòcrates, democratacristians i verds sumarien 47 d’un total de 88 del Parlament, un resultat que permetria repetir la coalició que ha governat aquest estat alemany durant l’última legislatura. La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) es quedaria amb menys d’un terç dels escons, la qual cosa no li permetria bloquejar decisions importants de la cambra.

Però el marge és molt estret i AfD pot superar l’SPD a mesura que avanci el recompte, la qual cosa obligaria el primer ministre en funcions, Dietmar Woidke, a complir l’amenaça de dimitir i no encapçalar una possible coalició de forces democràtiques.

El cordó sanitari amb què es manté la ultradreta al marge del poder faria que l’AfD no tingués possibilitats reals de governar, però una victòria de la ultradreta dificultaria les negociacions per formar una coalició que governi el land i suposaria un altre cop a l’executiu federal d’Olaf Scholz.

Brandenburg és el tercer i últim land de l’est d’Alemanya on hi ha hagut eleccions aquest any. En els comicis precendets a Turíngia, AfD va ser la primera força amb un 32,8% dels vots i a Saxònia, amb un percentatge similar de vot, va quedar a un punt escàs dels guanyadors democratacristians.

En les últimes eleccions regionals a Brandenburg, l’SPD va aconseguir vèncer AfD per un estret marge de 26,2 sobre 23,5 punts, mentre que els democratacristians i els verds es van quedar el tercer i quart lloc amb el 15,6 i el 10,8% dels vots, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia