Política

estat francès

Primer contacte de Macron amb els membres del seu nou govern

L’executiu neix molt escorat a la dreta i molt fràgil perquè no té una majoria parlamentària al darrere

El president francès, Emmanuel Macron s’ha reunit aquest dilluns per primera vegada amb tots els membres del nou govern del primer ministre, Michel Barnier, molt clarament escorat a la dreta i amb un futur incert perquè neix sense una majoria parlamentària en què recolzar-se.

Aquest primer Consell de Ministres, que va començar a les 15.00 (13.00 GMT) en el palau de l’Elisi, ha durat escassament mitja hora i s’ha limitat a una presa de contacte formal després del nomenament dels 39 ministres i secretaris d’Estat pel cap de l’Estat el passat dissabte al vespre

“Espero de vostès compromís i valor”, els ha dit Macron, segons ha filtrat un dels participants al canal BFMTV. Aquesta mateixa font ha assenyalat que Macron també els ha dit que “s’obre una nova etapa” i que ell els ajudarà.

El cap de l’Estat va voler organitzar aquest succint Consell de Ministres per a marcar el tret de sortida d’aquest nou Executiu abans d’iniciar un viatge que el portarà aquesta setmana primer a Nova York, per a participar en l’Assemblea General de l’ONU, i després al Canadà.

Ara com ara, l’esquerra, que reuneix 193 dels 577 diputats que hi ha en la cambra, ha confirmat la seva intenció de presentar una moció de censura immediatament, mentre que l’extrema dreta de Marine Le Pen (142 escons) ha decidit esperar a conèixer el programa detalladament.

Un altre dels reptes a curt termini per al nou Executiu és l’elaboració dels pressupostos per a 2025, que inicialment haurien de presentar-se abans de l’1 d’octubre, però que no arribaran probablement fins al dia 9.

Abans del Consell de Ministres, Barnier havia reunit pel seu compte als membres del seu Executiu en la seva residència oficial de Matignon, i des d’allí la major part d’aquests van fer el traspàs de poders amb els seus predecessors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia