Política

Unitat o contundència, aquesta és la qüestió

"Què és això de la unitat? Unitat amunt, unitat avall, i tot plegat perquè duri quinze dies i acabar fent el ridícul." Així d'escèptic s'ha mostrat Jordi Pujol respecte la possibilitat de reaccionar de forma unitària a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que, previsiblement, retallarà l'Estatut.

L'expresident de la Generalitat ha participat aquest dimarts en la presentació del llibre Toc d'Alerta, que recull tres converses entre ell mateix i l'expresident del Parlament Heribert Barrera, moderades pel director d'edicions de l'AVUI, Salvador Cot. Tant Pujol com Barrera han advertit que la resposta de Catalunya al TC "no pot ser tova", i han reconegut que tenen poca fe en la unitat que proposen José Montilla i Josep Antoni Duran i Lleida.

Per Barrera, que veu un mur "inexpugnable" en la Constitució i la jurisprudència del TC, la resposta ha de ser "contundent": exigència incompatible, al seu parer, amb la unitat. "És parla d'una resposta unitària i contundent. I jo crec que si és unitària no podrà ser contundent, i si és contundent segur que no serà unitària", ha sentenciat.  L'única sortida és que "cada partit es retrati". "Si n'hi ha que es poden posar d'acord, millor, però no cal cap declaració conjunta, la gent jutjarà la posició de cada formació", proposa el veterà exdirigent d'ERC.

I sigui com sigui la resposta, per Barrera, s'ha de fer a les Corts espanyoles i no a Barcelona: perquè "a Madrid ja ens tenen la mida presa, i saben que podem treure mig milió de persones al carrer però que, si ells després no en fan cas, no passa res".

Sense coratge per a un referèndum
La qüestió del referèndum també ha tornat a estar en el centre del debat. Pujol ha rectificat les seves declaracions de dilluns a TV3 i ha repetit diverses vegades que el més "lògic" seria convocar una consulta popular. "Si el poble va votar un text i ens el tornen retallat, ens tornen la mercaderia avariada, el lògic i el democràtic és tornar a votar el nou text", ha admès. El fet que el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, s'hagin adherit a les seves paraules de dilluns és el que l'ha fet reaccionar. "Si l'Iceta m'elogia, és que m'he equivocat", ha dit en una sala d'actes d'Òmnium Cultural plena de gom a gom. 

De tota manera, ha insistit que són els partits els que han de prendre la decisió. "Jo respectaré el que digui el meu partit, i no diré res més perquè no vull que em manipulin l'Alícia Camacho o l'Iceta", s'ha queixat.

Però quan  semblava que Pujol s'apuntava al referèndum, en resposta a una pregunta-retret d'un assistent a l'acte, ha estat Barrera el que ha desinflat la idea. Ha reconegut també que seria el més democràtic, però ha alertat que és inútil plantejar aquesta possibilitat perquè a Catalunya "no tenim prou coratge per tirar la consulta endavant encara que Madrid ens la prohibeixi, com sabem que passaria". Per l'expresident del Parlament, parlar d'un possible referèndum "només generarà frustració".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.