Política

El PSC torna a aferrar-se a Pujol

Iceta creu que l'expresident de la Generalitat coincideix amb els socialistes en la necessitat d'esperar la sentència del TC abans de parlar-ne. Al carrer Nicaragua alerten que una resolució negativa seria "un cop molt dur per a Zapatero"

Els socialistes catalans, o almenys el seu viceprimer secretari, tornen a buscar l'aixopluc de Jordi Pujol per defensar les seves tesis. Aquest dilluns, Miquel Iceta ha assenyalat que celebra "que hi hagi responsables polítics com el president Pujol que també coincideixin amb un criteri de sentit comú, que és esperar-se [a tenir la sentència del TC] abans de parlar", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

El desembre de l'any passat, Iceta ja va fer la mateixa operació per desacreditar la possibilitat d'una consulta popular per tornar a votar l'Estatut si el TC el retalla, defensada per Artur Mas i descartada per Pujol. Dies després, en la presentació del llibre Toc d'alerta, el mateix Pujol assegurava: "Si l'Iceta m'elogia, és que m'he equivocat".

En les últimes setmanes, Pujol s'ha mostrat partidari de fer una manifestació en cas de retallada de l'Estatut. L'únic matís que hi ha fet ha estat el de recordar, amb la seva cara més institucional, que cal esperar a conèixer el contingut de la resolució per poder concretar la resposta, que hauria de consistir en un conjunt d'accions i no limitar-se a una única protesta.

Aquesta posició ha estat expressada per l'expresident en un article a l'AVUI, en declaracions en un acte públic dissabte a la nit i en una entrevista a l'AVUI aquest diumenge, en què deia: "Ja vaig dir que em semblava bé que Òmnium preparés una possible manifestació per si calia, que probablement caldrà. Però la decisió s'haurà de prendre després de la sentència. I no pel resultat, que ja compto que combinarà la retallada amb l'engany, sinó perquè la manifestació ha d'anar acompanyada d'altres mesures que han de prendre des del govern al Parlament; des dels partits als sindicats i les entitats econòmiques; des dels grups parlamentaris a Madrid fins al món cultural i associatiu català".

L'opció Montilla
La lectura de les paraules de Pujol feta pels socialistes indica la posició del PSC, que vol silenci, ma non troppo. Iceta ha explicat avui la posició oficial del partit, després de la primera executiva del curs. El missatge ha estat que el PSC "no opina sobre la sentència si encara no s'ha produït", però en canvi no ha tingut cap inconvenient a validar l'opció que el govern de José Montilla ja va avançar la setmana passada com a reacció a una eventual retallada del text estatutari, la de "recuperar d'alguna forma per la via política" el que els jutges invalidin, en paraules d'Iceta.

Iceta també ha aixecat el seu propi veto per fer una projecció de les conseqüències polítiques que pot tenir una resolució del TC "que qüestionés de forma significativa l'Estatut seria un cop molt dur" per al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.