L'enigma Nevot
L'ús social del català (4)
La política lingüística té dos temes estrella: la immersió a l’escola i la retolació. El segon pot semblar menor, però l’engrandeix una peculiaritat: la Generalitat està facultada per imposar sancions als que no retolin en català. La llei de política lingüística del 1998, en el seu article 32.3, diu: “La senyalització i els cartells d’informació de caràcter general fix [...] dels establiments oberts al públic han d’ésser redactats, almenys, en català”.
De resultes d’això, Finques/Fincas Nevot, de Vilanova i la Geltrú, va ser multada amb 400 euros i va saltar a la fama. No solament ha aparegut reiteradament a El Mundo. Al debat polític més vist de la història de la televisió a Espanya, Mariano Rajoy li va retreure el cas a Zapatero.
Faig un passeig per Vilanova. M’hi arribo en tren i m’adreço a Finques/Fincas Nevot, a la rambla Samà. Pel camí, trobo una primera botiga que incompleix la legislació. Hi ha un rètol que diu “Europcar” i, a sota, més petit: Alquiler de coches. Alquiler de furgonetas. Segueixo fins a Finques/Fincas Nevot. El rètol diu Fincas Nevot, i afegeix: API, Compra, Venta, Pisos, Solares, Rústicos. Damunt del vidre d’entrada, hi diu Finques Nevot: és l’argument del propietari en el recurs a la multa. Què diran els tribunals? Veurem.
Només a 50 metres de Nevot, hi ha una altra botiga que no compleix la normativa. És O Zen-Descans, amb un rètol que diu: Tiendas de confort. Equipos de descanso. Colchones. Camas articuladas. Somieres. Colchones de látex. Nórdicos. Sofás. Rinconeras. Sofás cama. Sillones relax. A la rambla Samà hi ha un altre local perseguible: Grupo Llorente, Promoción, Construcción, Venta de Inmuebles. Per què ha sigut multat Nevot, i no els seus veïns de rambla?
L’enigma s’amplifica quan em trobo una pila de comerços que no estan retolats en català. En faig cinc cèntims al lector. 1. Relojería. Joyería. F. Giménez e hijos, SA. 2. Fincas Louti. Promoción y construcción. Pisos, casas, locales. Tramitación de hipotecas. 3. Ricky. Pajarería-Floristería. Piensos. Acuarios. Pájaros. Abonos. Plantas. Tiestos. 4. Rebelde. Chill Fashion + Things. 5. Promotora Serrano-Trujillo. Construcción y venta de pisos. 6. Charcutería Tocinería Sant Segundo. Especialidad en: jamón serrano y Trévelez. Embutidos y quesos. 7. Restaurante Asiático. Bienvenidos. 8. Peluquería Rosana. 9. Papelería Isabel. Diarios y revistas. 10. Construcciones Pandomar. Obra nueva. Casas. Reformas. Pintura y decoración. Parquet.
M’abstinc de continuar. Que cap dels propietaris d’aquests comerços no s’ofengui ni es pensi que el denuncio. No és així. Simplement, prenc nota d’una realitat que qualsevol persona que tingui ulls a la cara pot observar, si li ve de gust. En dues hores a Vilanova i la Geltrú, em trobo 22 comerços que, d’acord amb la llei, podrien ser multats.
Tanmateix, 22 en dues hores no és gran cosa. A Vilanova s’incompleix poc la llei. De tornada cap a Sitges, el meu poble, segueixo prenent nota. 1. Grupo Global-Belleza. 2. Bar El Córner. 3. Charcutería La Garriga. 4. La Punta. Gestión Patrimonial. 5. Chendo Fisherman. 6. Sisol Peluquería. 7. Tapicería Sitges. Etcètera. No em molestaré a continuar. Només diré que, en 25 minuts, em trobo 23 establiments que se salten la llei. En total, entre Vilanova i Sitges, en tres hores, n’he trobat 45. I, que jo sàpiga, cap d’ells ha sigut multat. Encara més: extrapolant a altres ciutats catalanes, puc deduir que hi ha milers o desenes de milers d’establiments que se salten la llei. I tan amples.
Així, és inevitable fer-se algunes preguntes. 1. On és aquella policia lingüística que, segons El Mundo, és més despietada que la Gestapo? 2. Si jo solet, en tres hores, he trobat infraccions per imposar multes per 18.000 euros, ¿per què no hi destina Saura unes quantes patrulles de Mossos i resolem el finançament de la Generalitat? 3. Per què s’empaita fins a l’últim euro els conductors i els contribuents i als comerciants se’ls tolera tot? 4. Per què els polítics catalans es queixen que Zapatero no compleix una llei (l’Estatut), si ells tampoc en compleixen una altra (la de política lingüística)? 5. Per què el tripartit i CiU no reconeixen que la llei de política lingüística del 1998 és paper mullat i la deroguen? 6. Per què El Mundo i TeleMadrid no fan un reportatge sobre les desenes de milers de botigues retolades només en castellà? 7. I, per acabar, ¿per què, entre desenes de milers d’infractors, li ha tocat la multa al pobre senyor Nevot?
Segurament la darrera és la pregunta més interessant. L’enigma de Finques/Fincas Nevot.