Política

Merz prem l’accelerador a Alemanya

El guanyador de les eleccions busca un acord ràpid de coalició amb els socialdemòcrates, en una Europa necessitada de lideratge

Les amenaces econòmiques i polítiques del trumpisme han obert una sèrie d’esquerdes mai conegudes en l’eix transatlàntic

El líder de la CDU està abocat a pactar amb un SPD que no pot acceptar retallades dràstiques
L’AfD ha crescut però no ha obtingut els resultats aclaparadors que esperava pel suport de Trump

“El món no es que­darà atu­rat espe­rant-nos. Evo­lu­ci­ona i es desen­vo­lupa ràpida­ment.” Amb aques­tes parau­les, l’endemà de la seva victòria elec­to­ral, el con­ser­va­dor Fri­e­drich Merz va voler mar­car les diferències res­pecte de l’anqui­lo­sa­ment que ha carac­te­rit­zat el govern de l’encara can­ce­ller Olaf Scholz. No va bur­xar en la ferida de la der­ro­tada soci­al­de­mocràcia ale­ma­nya, que va caure al seu mínim històric –un 16,4 % dels vots– i s’ha con­ver­tit en ter­cera força, dar­rere de la ultra­dreta–. Al cap­da­vall, el propòsit de Merz és fer la farina blana i empren­dre imme­di­a­ta­ment nego­ci­a­ci­ons amb els soci­al­demòcra­tes. L’objec­tiu es tan­car amb el par­tit de Scholz una nova gran coa­lició, l’única cons­tel·lació política que li garan­tirà una majo­ria par­la­mentària sense comp­tar amb Alter­na­tiva per Ale­ma­nya (AfD). Merz vol acce­le­rar un procés que al seu país pot per­llon­gar-se mesos i tenir el seu nou govern llest per Set­mana Santa. Té al seu favor la dis­po­sició prèvia de Scholz, que con­ti­nuarà com a can­ce­ller fins que li vin­gui el relleu, però no diri­girà les con­ver­ses amb el soci gran.

Les pri­o­ri­tats de Merz són tres: enge­gar una política de segu­re­tat euro­pea “amb veu pròpia” i “inde­pen­dent” res­pecte dels Estats Units, reac­ti­var l’eco­no­mia ale­ma­nya i acon­se­guir tallar la migració irre­gu­lar des­con­tro­lada. Compta per fer-ho amb “el com­por­ta­ment res­pon­sa­ble” dels soci­al­demòcra­tes. I admet la seva pre­o­cu­pació per la mala maror pro­ce­dent de la Casa Blanca, tant pel que fa als amenaçadors aran­zels anun­ci­ats o ja apli­cats per Donald Trump com per la dinàmica empresa per Was­hing­ton i Mos­cou res­pecte d’Ucraïna. Que els Estats Units vul­guin pren­dre deci­si­ons pel seu compte amb Rússia “no és accep­ta­ble ni per a Ucraïna ni per a Europa”.

“Els Estats Units són una part fona­men­tal de l’OTAN, i volem man­te­nir el nos­tre bon nivell en les rela­ci­ons transatlànti­ques”, va insis­tir, en la seva pri­mera roda de premsa l’endemà de les elec­ci­ons. El 28,5% obtin­gut pel seu bloc a les urnes, en uns comi­cis en què la par­ti­ci­pació va ser del 83 %, la més alta des de la reu­ni­fi­cació ale­ma­nya, li dona un man­dat clar per lide­rar el pròxim govern. Sap que la seva majo­ria depèn d’un acord amb els soci­al­demòcra­tes. El par­tit de Scholz està enfon­sat en les seves hores més bai­xes, però no pot sig­nar a cegues un pacte de coa­lició que inclo­gui reta­lla­des soci­als dràsti­ques com les plan­te­ja­des per Merz en cam­pa­nya. La recerca d’un equi­li­bri entre les pro­pos­tes con­ser­va­do­res i la justícia social que diu repre­sen­tar la soci­al­de­mocràcia és un dels rep­tes que ha de superar Merz per arri­bar al seu objec­tiu: la can­ce­lle­ria.

Els socis euro­peus pres­si­o­nen perquè Ale­ma­nya assu­meixi un paper de lide­ratge. Merz té en aquesta missió el suport de la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, la també ale­ma­nya Ursula von der Leyen, mem­bre del seu par­tit, la Unió Cris­ti­a­no­demòcrata (CDU). Però, fora de les qüesti­ons de defensa, segu­re­tat o política exte­rior, el pre­vi­si­ble suc­ces­sor de Scholz té una situ­ació crítica interna, amb una ultra­dreta que con­ti­nua política­ment aïllada, però que cada cop és més forta, sobre­tot a l’est del país.

L’èxit de l’AfD amb la seva can­di­data, Alice Wei­del, és indis­cu­ti­ble. També ho és la por fona­men­tada que es tren­qui en algun moment el talla­foc a l’entorn d’aquest par­tit, aïllat a escala ale­ma­nya per la seva toxi­ci­tat i, fins i tot, temut per molts dels altres euro­peus ultres per la seva radi­ca­lit­zació.

Cordó sani­tari

Però a la seu del par­tit, la mateixa nit elec­to­ral, no es per­ce­bia l’eufòria que esce­ni­fica Wei­del en les seves inter­ven­ci­ons a la tele­visió. No perquè Merz insistís, un cop més, que mai no coo­pe­rarà política­ment amb el seu par­tit ni el bus­carà per for­mar una coa­lició. És la seva posició decla­rada de fa mesos i no té cap motiu per des­dir-se’n, vist que té en l’horitzó una gran coa­lició que no trenca esque­mes. Però a l’AfD es con­fi­ava en uns efec­tes més vis­to­sos del suport rebut per Wei­del d’Elon Musk i la resta de l’entorn de Donald Trump. Tam­poc no sem­blen haver influït en favor del màxim repre­sen­tant polític de la línia anti­a­sil i el vot xenòfob la sèrie d’atacs a gani­ve­ta­des o atro­pe­lla­ments múlti­ples come­sos en els últims mesos o set­ma­nes per refu­gi­ats. Feia temps que els son­de­jos pro­nos­ti­ca­ven per a l’AfD un 20% o un 21%. I aquest ha estat final­ment el resul­tat obtin­gut. Pot­ser sigui massa opti­mista o pre­ma­tur pen­sar que l’AfD ha tocat sos­tre. Però seria una lec­tura no tan nega­tiva, enmig del con­text pre­o­cu­pant que envolta l’evo­lució política que hi ha a Ale­ma­nya

El mapa polític que queda després d’aques­tes elec­ci­ons gene­rals és esfereïdor per al cen­tre polític. Pràcti­ca­ment no hi que­den ni espur­nes ver­me­lles, el color que iden­ti­fica el Par­tit Soci­al­demòcrata (SPD), a tot el país. La mei­tat oest i sud ha pas­sat a ser negra, el color del bloc con­ser­va­dor. I la mei­tat est, antic ter­ri­tori de l’Ale­ma­nya comu­nista, té el blau de l’AfD. Els ultres de Wei­del són la pri­mera força en aques­tes regi­ons, un fac­tor que en rea­li­tat tam­poc no sorprèn tant, perquè les elec­ci­ons regi­o­nals de l’any pas­sat a Turíngia, Bran­den­burg i Saxònia ja van mar­car aquesta evo­lució. Turíngia molt espe­ci­al­ment, pel fet de ser el land del líder més radi­cal entre els ultres, Björn Höcke. Mal­grat el seu domini clar, però, no va acon­se­guir el lloc de pri­mer minis­tre regi­o­nal a causa de l’aïilla­ment de la resta dels par­tits.

Divisió ter­ri­to­rial

És una divisió cromàtica que recorda quasi mil·limètri­ca­ment la fron­tera que va par­tir durant dècades les dues Ale­ma­nyes, l’occi­den­tal i la de l’est. A la pri­mera hi domina la dreta mode­rada de Merz i a la segona, els ultres de Wei­del.

Hi ha, però, una taca que trenca els esque­mes i marca una tendència insos­pi­tada: Berlín. La capi­tal no es ni negra i blava, sinó morada, el color de l’Esquerra històrica. El par­tit que ha aixe­cat el cap quan molts el dona­ven per mort o agònic arran de l’escissió encapçalada per Sahra Wagenk­necht. De cop, i com a repre­sen­tant més con­vin­cent del talla­focs con­tra els ultres, el par­tit del post­co­mu­nista Gre­gor Gysi, la seva figura més carismàtica, i de la nova pre­si­denta, Heidi Reic­hin­nek, va sal­tar al 8,8% a escala naci­o­nal. Un mes enrere estava al 4%. Més relle­vant encara és que hagi esde­vin­gut la pri­mera força a Berlín, una ciu­tat estat i capi­tal gover­nada per una gran coa­lició entre con­ser­va­dors i soci­al­demòcra­tes.

De cop, la capi­tal ha que­dat encer­clada pel pano­rama ultra domi­nant de tot l’est. L’èxit de l’Esquerra clàssica o històrica és encara més des­ta­ca­ble perquè ha gua­nyat la par­tida sobre Wagenk­necht. La seva escissió, pro­russa i anti­a­sil, s’ha enfon­sat per sota del mínim del 5% neces­sari per garan­tir l’accés a escons. I, final­ment, hi ha una inversió en la dinàmica del vot jove. L’Esquerra de Gysi i Reic­hin­nek és la pri­mera força entre els joves de 18 a 25 anys a tot el país. Un 27% dels joves s’han decan­tat pel vot esquerrà. En les elec­ci­ons del 2021, el pri­mer lloc entre aquesta franja d’elec­tors va ser per a l’AfD.

Sahra Wagenk­necht ha estat el ros­tre de la der­rota en un par­tit de dos anys d’existència, però que es va inflar perquè sem­blava clau per a la gover­na­bi­li­tat a l’est ale­many. Però, final­ment, s’ha posat en evidència como un popu­lisme prorús poc con­vin­cent o sos­pitós d’anar tele­di­ri­git des del Krem­lin.

La gar­ro­tada més forta, però, ha anat per als libe­rals de l’exmi­nis­tre de Finan­ces Chris­tian Lind­ner. També han que­dat fora del Par­la­ment, que perdrà de vista un par­tit arre­lat en el tau­ler polític ale­many. L’FDP, el par­tit libe­ral, va ser soci de suc­ces­sius governs, tant con­ser­va­dors com soci­al­demòcra­tes, fins a l’arri­bada al poder del soci­al­demòcrata Ger­hard Schröder (1998-2005), que va gover­nar amb els Verds. Amb Angela Merkel va recu­pe­rar, durant una de les seves qua­tre legis­la­tu­res, la posició de soci natu­ral dels con­ser­va­dors. Ara s’ha estim­bat en el descrèdit, com a mem­bre del tri­par­tit amb el soci­al­demòcrata Scholz i el verd Habeck, la gestió dels quals va sot­me­tre a un sabo­tatge intern per­ma­nent.

A Lind­ner se’l res­pon­sa­bi­litza de l’enfon­sa­ment de la coa­lició que ha pre­ci­pi­tat les elec­ci­ons. Ara s’ha que­dat sense escons, cosa que, d’altra banda, deixa sense braç par­la­men­tari un seguit de lob­bies. A l’FDP de Lind­ner se l’ha iden­ti­fi­cat a Ale­ma­nya com el par­tit “dels ingres­sos alts”, pels seus vin­cles amb la indústria. Ha estat també el par­tit de figu­res polítiques com Hans Die­trich Gensc­her, l’emblemàtic minis­tre d’Afers Estran­gers de Hel­mul Kohl des de la dar­rera fase de la guerra freda fins a la reu­ni­fi­cació. Lind­ner repre­sen­tava la nova gene­ració. Ara el par­tit haurà de bus­car la reno­vació en un con­text política­ment enra­rit i enmig d’una crisi econòmica pre­ci­pi­tada sota un govern del qual van for­mar part els repre­sen­tants de l’àmbit finan­cer.

83,5
per cent
és la taxa de participació als comicis de diumenge, la més alta des de la unificació d’Alemanya al 1990.
8,8
per cent
dels vots ha obtingut l’Esquerra, el partit postcomunista, que ha guanyat a la ciutat estat de Berlín. Fa un mes, les enquestes li atorgaven el 4% dels sufragis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia