Política

Castells s’explica

POLÍTICA

El conseller Antoni Castells va advertir a l’AVUI que “el preu de mantenir el poder no pot ser la derrota del país”, i l’escenari polític català encara no s’ha recuperat de la sacsejada. Si bé les seves declaracions van ser acollides amb satisfacció des del món empresarial i econòmic, a la seu del PSC i en alguns despatxos del govern van provocar un evident malestar. I Castells va voler sortir ahir al pas de la polèmica.
Va prendre la paraula en el consell executiu per insistir –tal com feia a l’entrevista– en la seva aposta pel govern d’Entesa, però també per exposar la conveniència d’obrir una reflexió sobre la imatge de falta de cohesió del gabinet i la necessitat de corregir-la.

Que un membre del govern arribi a admetre que “és legítim que els ciutadans es preguntin si l’executiu està fent prou bé les coses i està donant prou estabilitat al país” no és en si una gran novetat. El que va resultar realment impactant en aquelles declaracions va ser que no fossin iniciativa dels socis minoritaris del govern sinó d’un dels consellers socialistes de més pes del gabinet de José Montilla. D’aquí el ressò de les seves paraules i la voluntat dels socialistes d’evitar la polèmica. Això no obstant, en cercles del tripartit s’assegura que el president va expressar el seu malestar personalment al conseller.

Ahir, però, el president no hi va fer cap referència durant la seva intervenció inicial. Va ser el mateix Castells el qui va voler posar el tema damunt la taula. D’entrada per reiterar el seu convenciment en l’aposta pel tripartit, però també per assenyalar que la intenció de les seves declaracions públiques va ser plantejar una reflexió sobre si el govern fa prou bé la seva feina i si ho pot fer millor. No només això: el conseller hauria insistit, segons algunes fonts, que les reflexions que va fer públicament ja les havia exposat també durant reunions del govern.

Carod i el tripartit
Però la intervenció del titular d’Economia no va ser l’única que ahir va abordar la situació del govern. El president, poc inclinat a atiar les controvèrsies, va obrir la reunió del gabinet amb una intervenció inicial en què vorejava els temes polèmics i es limitava a referir-se sense grans concrecions als processos precongressuals que viuen els partits de l’executiu. Però el qui no va tenir inconvenient a entrar de dret en la qüestió va ser el conseller de la vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira.

El fins dissabte president d’ERC va prendre la paraula per exposar davant del govern la renovada aposta d’Esquerra pel tripartit. El màxim representant d’Esquerra al govern va tranquil·litzar el gabinet explicant que la ponència política de la direcció republicana es va aprovar amb un 88% dels vots a favor, mentre que l’esmena que reclamava la millora del pacte amb prou feines va aconseguir un trenta per cent de suports.

Cap dels consellers republicans es va referir durant la reunió del govern a les línies vermelles amb què el dia abans el nou secretari general, Joan Ridao, va voler lligar les seves exigències sobre el tripartit.

Tot plegat va permetre a la consellera Tura emfatitzar durant la roda de premsa posterior tant l’aposta dels republicans pel tripartit com que “no hi ha hagut cap element de manca de cohesió que hagi impedit al govern la seva obligació”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trias: “No entenc unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui el candidat”

estats units

Biden promet seguir “fins al final” mentre creix la pressió perquè es retiri

barcelona
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies

Eleccions històriques al Regne Unit

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona