Política

economia

Millora econòmica sense increment del benestar social

Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona alerta que la renda per càpita a Catalunya està estancada des de fa 25 anys

Encara que l’economia catalana creix a bon ritme, molt superior des de fa anys a la mitjana europea, això no s’ha traduït en un una millora del benestar dels ciutadans. Així ho alerta un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, que destaca que la renda disponible per càpita, és a dir, els ingressos després d’impostos i transferències públiques, està estancada als nivells de fa 25 anys, amb 19.086 euros l’any per persona a Catalunya. Si es compara amb els cinc països més dinàmics a Europa –Alemanya, Itàlia, França, Bèlgica i Països Baixos–, Catalunya se situa per sota del 90% del PIB per càpita mitjà, informa l’ACN. La diferència en el nivell de benestar s’intensifica quan es té en compte el cost de l’habitatge, ja que l’augment de les despeses per llogar o comprar un pis ha estat menor als països de referència. A casa nostra, el cost de l’habitatge ja s’endú un terç dels ingressos reals dels catalans i és un dels factors que més contribueixen a ampliar la bretxa de benestar amb el nucli europeu.

“L’augment de la riquesa no s’ha traduït en una millora efectiva del benestar de les persones”, ha resumit el cap del Gabinet d’Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira, en la presentació dels Indicadors de Progrés i Benestar que l’entitat publica periòdicament per mesurar el creixement de l’economia més enllà del PIB. L’organisme assenyala que l’increment del PIB català no s’ha traduït amb la mateixa intensitat en un augment del poder adquisitiu dels catalans, sobretot pel “feble augment de la productivitat i la caiguda de la població en edat de treballar” a causa de l’envelliment demogràfic. Per millorar el benestar social els pròxims anys, la Cambra considera prioritari augmentar la productivitat i seguir milllorant la taxa d’ocupació.

Per la banda positiva, els indicadors de sostenibilitat i salut han registrat una millora superior a l’experimentada als països europeus, principalment per l’augment de l’esperança de vida i per les baixes emissions que s’emeten des de Catalunya, per la presència de les nuclears. També han registrat una evolució positiva els indicadors que mesuren la desigualtat a causa, destaca la Cambra, de l’evolució positiva de la taxa d’ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]