Política

argentina

La Fiscalia demana una orde de captura internacional contra Khamenei per l’atemptat contra l’AMIA

Fins ara la justícia argentina havia considerat que el líder suprem de l’Iran gaudia d’immunitat com a màxima autoritat política i religiosa del país

La Fiscalia que investiga l’atemptat del 18 de juliol de 1994 contra l’Associació Mutual Israelita Argentina (AMIA) a Buenos Aires ha sol·licitat a la Justícia una ordre de captura internacional contra el líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, segons han confirmat a Efe aquest dimecres fonts judicials.

Aquesta sol·licitud va ser realitzada pel titular de la Unitat Fiscal de Recerca (UFI) de l’atemptat contra la seu de l’AMIA, Sebastián Lorenzo Basso, com a part d’una petició realitzada ahir al jutge en el Criminal i Correccional Federal N° 6, Daniel Rafecas, de judici “en absència” contra deu iranians pròfugs acusats de perpetrar l’atac terrorista, que va deixar 85 morts i més de 300 ferits.

El fiscal va argumentar que el líder iranià ha de ser investigat i sotmès a declaració indagatòria per la seva presumpta participació en la planificació i execució de l’atemptat contra l’AMIA.

“L’acusació se sustenta en què va ser una orde de l’Iran. Perquè qualsevol activitat que fa l’Iran en l’exterior l’ha d’autoritzar el líder suprem. Evidentment, és el líder suprem el que ha de respondre per aquest atemptat”, va explicar a Efe el fiscal Basso. “Entenc que aquesta immunitat no és buida, per tant, correspon que Khamenei se segui com a imputat, com qualsevol altre iranià”, va agregar.

El dictamen presentat pel fiscal representa un canvi de postura de la UFI en el cas de l’AMIA, ja que fins ara havia considerat que Khamenei gaudia d’immunitat a causa del càrrec com a màxima autoritat política i religiosa del país persa.

Per a la Unitat Fiscal, els deu acusats van executar l’atemptat a través del braç armat del grup xiïta libanès Hezbol·là, amb autorització, directives i finançament d’autoritats de la República Islàmica de l’Iran i de la representació diplomàtica d’aquest país a l’Argentina.

D’acord amb un comunicat del Ministeri Públic Fiscal (MPF), en línia amb els dictàmens emesos per la UFI en 2006 i 2009, Basso va requerir el judici en absència d’Alí Fallahijan, Alí Akbar Velayati, Mohsen Rezai, Ahmad Vahidi, Hadi Soleimanpour, Mohsen Rabbani, Ahmad Resa Asghari, Salman Raouf Salman, Abdallah Salman i Hussein Mounir Mouzannar.

“Tots aquests imputats van ser declarats rebels i tenen coneixement de l’existència del procés en contra seva, però mai s’han presentat ni acatat els requeriments de les autoritats judicials argentines”, va agregar el comunicat, que va destacar a més que “s’han sol·licitat captures internacionals i les seves corresponents extradicions a fi d’aconseguir la seva compareixença al país, sense que fins al moment s’hagin obtingut resultats positius”.

Davant això, segons s’afegeix al text, “es compleixen els requisits per a l’aplicació d’aquesta eina processal en el cas”.

La resolució del jutge federal Rafecas podria establir precedent en el cas AMIA, que manca de condemnes fermes i manté tres dècades d’impunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]