Zapatero promet a Camps que el nou finançament cobrirà l'augment de la població i el cost de la llengua pròpia
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha promès aquest dimecres al president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, que la proposta de finançament que el ministeri d'Economia preveu fer pública la setmana que ve tindrà en compte l'augment de la població que han viscut territoris com el País Valencià, Catalunya i Madrid, i que reconeixerà també el cost afegit que suposa per a Galícia, Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears el fet de tenir una llengua cooficial.
A la roda de premsa posterior a la reunió que tots dos han mantingut a la Moncloa, Camps ha reivindicat que el nou sistema tracti de manera "igual" tots els ciutadans, visquin on visquin.
Ha estat una reunió "cordial", segons Camps, en què el president de la Generalitat valenciana ha reclamat a Zapatero que el nou model tingui en compte l'augment de la població, i que reconegui que al País Valencià ja no hi viuen quatre milions de persones, com quan es va posar en marxa el model actual amb dades del 1999, sinó cinc.
Segons Camps, Zapatero li ha transmès la seva promesa que la població és un factor essencial del nou model de finançament i que, a més, el sistema reconeixerà el cost que suposa tenir una llengua cooficial.
En aquest marc, Camps ha reivindicat que el president espanyol tracti de manera "igual" totes les comunitats en el procés de negociació "multilateral", i que el sistema, tot i les ponderacions per dispersió i envelliment, també tracti "igual" tots els espanyols perquè un valencià "tingui el mateix finançament que un extremeny, un català o un andalús".
Camps ha apuntat també que Zapatero s'ha mostrat disposat a acatar que el nou model de finançament no es pacti només amb les comunitats autònomes, sinó que sigui fruit d'un "gran pacte d'Estat" entre el PP i el PSOE que passa per contactes entre les dues formacions en les pròximes setmanes.
No obstant, el president de la Generalitat valenciana no ha aclarit si aquests contactes entre el PP i el PSOE per avançar en el model de finançament es faran al més alt nivell, és a dir entre Zapatero i Rajoy, o en una altra escala.
Camps s'ha mostrat "satisfet" pel fet d'haver pogut transmetre a Zapatero les peticions de la seva comunitat, però no ha volgut valorar la trobada fins que no es passi "de les paraules als fets" i disposi del document de la proposta de finançament que Solbes farà pública la setmana que ve.
La visita de Camps a la Moncloa ha estat marcada pel malestar al PP per les valoracions que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va fer sobre la proposta de finançament de Zapatero. Aguirre va afirmar que estava "encantada" amb els plantejaments de Zapatero i perquè la seva comunitat rebria "el mateix que Catalunya".
Aquest comentaris li han costat les crítiques de diversos dirigents de la seva mateixa formació, que l'acusen d'haver trencat la línia del partit. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va apuntar que Zapatero estava "enganyant" els presidents autonòmics prometent a cadascun que veuria reflectit en el nou sistema les seves reivindicacions i propostes.
Camps ha esquivat la qüestió i, quan els periodistes li han preguntat sobre els suposats "enganys", ha capgirat la pregunta assenyalant que és ell qui ha tingut l'oportunitat de transmetre a Zapatero la seva posició.