Política

L’oposició redobla la pressió i es queixa que el conseller no aclareix ni una sola pregunta

Crisi a interior

L’oposició van redoblar ahir la pressió sobre el conseller d’Interior, Joan Saura, desplegant una forta artilleria. Disparaven des de diferents angles, però tots reclamaven la dimissió de Saura, i acusaven a més el president José Montilla de provocar el desgavell. El conseller es va defensar com va poder, però li entrava tanta aigua al vaixell que no va donar a l’abast. Va sortir del Parlament amb l’aigua al coll, mentre la pluja amarava el Parc de la Ciutadella. Oriol Pujol (CiU), Daniel Sirera (PP) i José Domingo (Ciutadans) van cosir el conseller a preguntes sobre la polèmica actuació policial del 18 de març contra els anti-Bolonya, i sobre l’endemà, quan, en sentit contrari, els Mossos tenien ordre de no actuar mentre els llançaven pintura a la plaça Sant Jaume. Saura no va arriscar-se a respondre ni un sol de les desenes d’interrogants plantejats per l’oposició, una situació inusual en una compareixença. Totes les preguntes van quedar pendents d’aclarir.

Pujol va preguntar obertament al conseller si és que Montilla li va “encolomar” la conselleria a l’inici de la legislatura, al·ludint a les veus del PSC i ERC que deien aleshores que el president ho havia fet per desgastar-lo després de l’augment d’escons d’ICV.

El dirigent de CiU va acusar Saura d’utilitzar el càrrec per profit personal, i el va culpar de provocar una paràl·lisi del cos dels Mossos. Es va queixar que, el poc que va explicar Saura, ja ho havien publicat abans els diaris. I li va preguntar en aquest sentit per les tensions aparegudes les últimes setmanes entre el secretari general d’Interior, Joan Boada, i el secretari de Seguretat, Joan Delort. “Vostè va encendre la crisi, quan va qualificar de desafortunada la intervenció del dia 18, desautoritzant el director general de Seguretat, Rafael Olmos”, va subratllar. “Vostè és el responsable, i l’altre és el president José Montilla”, va afegir. El portaveu de CiU va concloure que ICV és incompatible amb una política de seguretat “nítida i exigent”, per la seva sensibilitat alternativa. En sentit similar es va expressar el popular Sirera. 

“Totalitari”
Va irritar molt aquesta afirmació el conseller, que va assajar contraatacar per aquest filó. “Senyor Pujol, és impropi d’un partit democràtic”, va replicar, mentre el titllava de “totalitari” i “fonamentalista”. Va atribuir a CiU un intent d’erosionar el tripartit des del 2003, i li va treure a més un seguit retalls dels anys 90 d’actuacions polícials de l’època de Xavier Pomés.

No se’n va acabar de sortir del tot el conseller, perquè Pujol va citar unes declaracions de l’extitular d’Interior Montserrat Tura, contra el fet que ICV gestionés aquest departament. Sirera li va recordar després que també el líder d’IU, Cayo Lara, ha dit que ICV no hauria de dirigir Interior sinó que ho hauria de fer el PSC. I Domingo no es va estar de felicitar-lo “pel bon equip d’hemeroteca”. “Llàstima que no el tingui tant bo per governar”, va lamentar. Sirera va emplaçar el conseller a “anar-se’n a casa” com Olmos, mentre recordava que “fins i tot” EUiA i el secretari general d’ERC, Joan Ridao, li han demanat responsabilitats polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem reconeix immunitat a Trump per a “actes oficials” mentre era president

barcelona
unió europea

Orbán diu que la UE està a prop d’una guerra comercial amb Orient

barcelona
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les avisa a Meta que no pot cobrar per evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona