Política

CiU creu que el govern català ja no té cap possibilitat de fer rectificar Solbes

El diputat de CiU Francesc Homs ha vaticinat aquest divendres el fracàs de Catalunya en la negociació del nou sistema de finançament, en veure el govern de la Generalitat "sense forces" per negociar amb l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Després de reunir-se ahir a la nit durant hora i mitja amb el conseller d'Economia, Antoni Castells, Francesc Homs ha expressat la seva "absoluta preocupació" per l'estat en què es troben les negociacions.

Homs ha assegurat que va coincidir amb Castells a considerar que la proposta de finançament plantejada pel ministre d'Economia, Pedro Solbes, "és un autèntic desastre" i que "incompleix l'Estatut".

No obstant això, segons Homs, no es van posar sobre com afrontar a partir d'ara la negociació: mentre CiU vol que el govern es replantegi radicalment la seva estratègia, rebutjar de ple la proposta de Solbes i atrinxerar-se en la defensa de la literalitat de l'Estatut, el tripartit "es va situant en posició d'acceptar resignadament grans rebaixes", confiant a pactar una xifra satisfactòria de diners addicional que rebrà la Generalitat amb el nou model.

Segons Homs, el govern català no té cap possibilitat de doblegar Solbes i obligar-lo a complir l'Estatut, perquè "ha perdut tota la força pel camí" i en aquests moments "a Madrid se'n riuen, del tripartit".

Homs creu que l'executiu espanyol ja "no es pren seriosament" la suposada fermesa del govern de José Montilla, perquè s'han incomplert "tots els terminis legals" per pactar el model de finançament i el PSC no ha portat a la pràctica les seves "amenaces" al PSOE, com la de no votar els pressupostos de l'Estat o canviar les seves relacions si no hi havia acord abans de l'1 de gener.

"Si no han aconseguit que compleixin l'Estatut havent-hi terminis legals i plantejant amenaces, com pensen aconseguir-ho ara? En el tripartit no hi ha ningú que pugui donar-me arguments que em facin pensar que ara canviaran les coses", ha remarcat.

Per Homs, "ara entra en joc la credibilitat del sistema polític català i la dignitat del país", de manera que no es pot entrar a negociar la proposta de Solbes formulant des de Catalunya simples "observacions".

"Cal canviar l'estratègia negociadora a fons. Si el tripartit no és capaç d'entendre això, que es dediqui a altres coses", ha afirmat el diputat de CiU.

Homs ha advertit que "si el tripartit no es replanteja a fons" la seva estratègia, CiU "no contribuirà més a fer comèdia" per transmetre la sensació d'unitat, ja que "la població catalana està farta de tantes promeses incomplertes".

El diputat de CiU ha recordat que el PSC "va fer miques" la unitat catalana quan va votar al Congrés a favor dels pressupostos generals de l'Estat.

"Com podem anar junts amb gent que es dedica a embolicar-ho tot, a amenaçar i no complir cap de les seves amenaces [cap al PSOE ]?", s'ha preguntat Homs, abans d'assegurar que CiU "no caurà en les provocacions" que puguin venir a partir d'ara del tripartit.

A més, ha explicat que ahir Castells va rebutjar les quatre condicions que li va plantejar per reconstruir la unitat catalana: incloure CiU a la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals, un compromís d'unitat de vot a Catalunya i a Madrid, certa autocrítica per part del tripartit i un rebuig categòric a la proposta de Solbes per negociar només sobre la base de l'Estatut.

Per exemple, pel que fa al fet que Solbes tingui en compte el criteri de la població per determinar les necessitats de despesa de les comunitats autònomes, Homs ha ressaltat que ja existeix aquest criteri, però el ministre no contempla "cap" dels criteris per ponderar la població que recull l'Estatut català, com la immigració, el cost de la vida, la densitat i la població amb risc d'exclusió social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El PPC insta el PSC a no col·laborar amb el “cordó sanitari” dels independentistes

barcelona
guerra a gaza

Israel estudia la nova resposta de Hamàs a la proposta d’alto el foc

barcelona
tribunals

Marlaska creu que el Suprem ha fet una “interpretació extensiva” de la malversació

barcelona
política

Trias: “No entenc unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui el candidat”

estats units

Biden promet seguir “fins al final” mentre creix la pressió perquè es retiri

barcelona
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
regne unit

Eleccions històriques al Regne Unit

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA