Política

El govern insta Solbes a refer la seva oferta

L’última proposta de l’Estat sobre finançament ha de reformular-se. Aquest és el missatge que el govern va fer arribar ahir per escrit al ministre Solbes en un document d’observacions que desgrana la posició oficial de l’executiu davant la darrera oferta negociadora. El text, de 10 pàgines i que no conté aportacions de CiU, va ser enviat des de la conselleria d’Economia al migdia després de la reunió de la part catalana de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics Estat-Generalitat, que va donar el vistiplau a l’escrit.

El número dos del departament d’Economia, Martí Carnicer, va ser l’encarregat d’explicitar a la premsa que la darrera oferta s’haurà de reescriure en les línies exposades pel tripartit i segons l’Estatut. El gabinet de Montilla considera que depèn de com es concretin les bases exposades per Solbes fins i tot se’n pot derivar un model que entri en contradicció amb el marc d’autogovern català.

Ara caldrà veure quina lectura fa l’executiu espanyol de la resposta de la Generalitat: si opta per fer un nou document, si prefereix modificar l’últim introduint aclariments i canvis substancials a mesura que avancin les converses fins a arribar a un text que s’acosti a les posicions del govern o, en el pitjor dels casos, si intenta diluir les demandes catalanes en el llistat de peticions de la resta de comunitats.

L’executiu català no té pressa i, tot i estar disposat a negociar fins a l’extenuació, no pensa donar el sí a un mal acord perquè consideren que s’han de corregir les anomalies de l’actual model. En alguns àmbits del govern es veu difícil que Zapatero pugui posar la setmana que ve xifres damunt la taula amb les modificacions plantejades des de Catalunya per deixar clar el nou model, com ha d’evolucionar i garantir que Catalunya no perdi posicions en l’ordenació de rendes per càpita entre comunitats després de l’anivellament.

El document del govern català qüestiona la proliferació de fons, troba a faltar quanties i percentatges, a més de les variables de l’Estatut per calcular la despesa. I no és una contraproposta sinó un text de quatre eixos que no conté xifres.

En la primera part del text es fa una introducció, un diagnòstic del model actual i de l’enfocament de l’Estat. El tercer punt és la valoració tècnica, on es destaquen set avenços que detecten en la posició de l’executiu central, exposats ja anteriorment, i es concreten més a fons una dotzena d’insuficiències en la posició de Madrid. Al final, una petició de compliment de l’Estatut i la crida a reformular l’oferta del ministre.

El paper d’ERC
Tant ERC com ICV se senten finalment còmodes amb el document del govern. El secretari general d’Indústria, Antoni Soy, considera que conté aportacions dels tres socis i des del partit es considera que el document equival a l’esmena a la totalitat que defensava el líder d’Esquerra, Joan Puigcercós.

Tant el PSC com ERC i ICV van carregar ahir contra CiU, que van acusar de trencar la unitat catalana sobre finançament. La federació oferirà al tripartit refer-la al Parlament en la votació d’una resolució de rebuig a l’oferta Solbes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tribunals

Marlaska creu que el Suprem ha fet una “interpretació extensiva” de la malversació

barcelona
política

Trias: “No entenc unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui el candidat”

estats units

Biden promet seguir “fins al final” mentre creix la pressió perquè es retiri

barcelona
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies

Eleccions històriques al Regne Unit

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA