Política

Montilla pacta amb Salgado el nou marc de negociació en una trobada a Madrid

Finançament

El darrer pols sembla, doncs, a punt de començar. Però, aquest cop, l'escenificació de la negociació no ha estat improvisada. El president Montilla i la vicepresidenta Elena Salgado n'haurien preparat el guió dilluns a Madrid.

Tot i que oficialment la reunió va ser desmentida, fonts del tripartit asseguren que es va celebrar i que va servir per pactar el nou marc d'una negociació que s'ha de tancar en poques setmanes.

Montilla havia començat ahir la jornada rebent formalment el text de revisió del Pacte d'Entesa. La crisi apareix com a fil argumental de l'actualització del pacte però en el rerefons es renova com a condició imprescindible un bon finançament. Tot seguit, l'argumentari va desfilar per la breu reunió de govern català.

Davant dels consellers, tot i mostrar-se optimista amb els efectes de la remodelació del gabinet Zapatero, Montilla no va aportar novetats sobre els contactes que ha mantingut amb els nous membres de l'executiu ni del dinar del dia anterior amb el ministre Caamaño. Ni de la reunió amb Salgado.

Urgència
Per contra, a la roda de premsa de govern es va presentar amb un discurs mil·limetrat. El president va emfatitzar la preocupació del tripartit per garantir la cohesió social i fer front a la crisi. Però tot seguit va advertir que això requereix un bon finançament, que l'acord sobre el nou model és ja una "urgència", que el fet que l'executiu català tingui la millor de les disposicions per a l'entesa no implica "ni un gram de rebaixa" en les seves exigències i que "per responsabilitat i sentit de país" no justificarà un mal acord.

Fins aquí el missatge. Montilla no va voler parlar de terminis, tot i insistir que la paciència té límits, va advertir Zapatero que, malgrat compartir el seu desig d'un final feliç, l'oferta que el govern espanyol ha posat damunt la taula fa impossible l'entesa i va mostrar un gest de complicitat amb Antoni Castells puntualitzant que, per més que ell pugui intervenir en els contactes, l'interlocutor és el conseller d'Economia.

Encara que amb arguments diferents, Zapatero des de Madrid exhibia la mateixa urgència que Montilla per tancar l'acord. Però no donava cap pista sobre fins a on pensa millorar l'última oferta econòmica i de model rebutjada pels negociadors catalans.

Després d'un temps de silenci sobre finançament, el president espanyol va donar mostres que se li comença a fer feixuga una discussió que sembla no tenir fi i que enterboleix el "canvi de rumb" de l'acció de govern que acaba d'estrenar. És per això que va donar garanties al grup parlamentari que l'acord arribarà "en poques setmanes" i que als diputats els correspondrà buscar socis per aprovar la LOFCA perquè el model entri en vigor aquest any, com s'havia compromès amb Montilla.

Afany per coordinar
Aquest horitzó de futur que s'ha traçat Zapatero inclou, a més, un renovat afany de coordinació territorial. Ahir ho va tornar a repetir donant a entendre que vol acabar el campi qui pugui territorial -i no només en l'àmbit del finançament- i aquí el paper que li atribueix a Chaves és determinant.

Zapatero es reserva algun element per a la compareixença del 22 d'abril al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.