Política

Saura, entre els Mossos i Boada

Pla Bolonya

La crisi interna a la conselleria d’Interior es va complicant. Ahir el conseller d’Interior, Joan Saura, molt qüestionat políticament, buscava frenèticament una sortida entre tensions desbocades. La seva mà dreta, Joan Boada, es mou per col·locar una persona de confiança en substitució de l’encara director general de la Policia, Rafael Olmos, a qui dimecres es va comunicar que la setmana vinent serà cessat. Boada, que és secretari general d’Interior, té el suport ferri d’un sector d’ICV i d’EUiA, que vol aplicar a Interior un polèmic funcionament alternatiu al departament.

Però aquest intent, molt mal vist pel PSC, que ni tan sols volia que Olmos fos cessat, està provocant una reacció dels qui volen que l’altre alt càrrec de perfil tècnic que queda a la conselleria, Joan Delort, guanyi pes intern. Té al darrere la part socialista del govern, el SAP-UGT, que és el sindicat majoritari dels Mossos, i un sector moderat d’ICV. Tots ells defensen que la direcció general de la Policia quedi vacant, i que les funcions les assumeixi un Delort molt reforçat. Aquest seria, però, un tebi resultat per a Boada, el contrari del que la cúpula política de la conselleria volia aconseguir amb el cessament precipitat d’Olmos. Si aquesta és la conclusió, algunes veus apuntaven ahir que Boada podria dimitir.

Situació laberíntica
Saura haurà de decidir en les pròximes hores què fa en aquesta situació laberíntica, abans de comparèixer dimarts al Parlament amb una estructura del tot aclarida. Si no se’n surt, el seu futur polític estarà en risc, ja que al PSC creixen a poc a poc les veus que demanen que canviï de conselleria.

Delort, que està molt molest pel cessament d’Olmos –amb qui ha treballat colze a colze des de l’època de Xavier Pomés–, ha traslladat a Saura que si la conselleria no manté una estructura professionalitzada ell no dubtarà a dimitir. Podria fer-ho, en aquest cas, dimarts mateix, cosa que deixaria l’organigrama del departament literalment desballestat, segons fonts dels Mossos. Un portaveu del sindicat majoritari del cos indicava ahir amb un punt d’alarma a l’AVUI que si després del cessament d’Olmos ara marxa també Delort “això ja no podrà anar ni amb rodes”.

Montserrat Pina
En el cas que no prosperi l’increment de competències de Delort, que ara és secretari de Seguretat, els partidaris de salvar la professionalitat del cos tenen una segona carta in extremis: que la direcció general de la Policia sigui ocupada per un tècnic amb trajectòria avalada. Ahir va començar a circular en aquesta línia el nom de la intendent Montserrat Pina, que ja havia treballat fa anys amb Delort. Aquesta opció representaria també un equip professional fort.

La crisi interna de la conselleria, desencadenada per les dures càrregues policials de la setmana passada, té l’origen en l’enfrontament entre Saura i Boada, d’una banda, i Olmos i Delort de l’altra. Membres del cos dels Mossos expliquen que entre ells no es parlen o es parlen el mínim per raons de feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida