Societat

El govern destitueix Rafael Olmos com a director general de la Policia

Rafael Olmos ja no és el director general de la Policia de la Generalitat. El consell executiu del govern català ha fet oficial el seu cessament aquest dimarts al migdia, com estava previst extraoficialment des de fa dies. Amb aquesta destitució, el conseller d'Interior, Joan Saura, intenta respondre a les crítiques, polítiques i socials generades per les càrregues contra els estudiants del dimecres 18 de març, posteriors al desallotjament del rectorat de la UB, on hi havia una cinquantena de joves tancats contra el pla Bolonya des del 20 de novembre.

Tant les dures càrregues del dimecres com la passivitat de l'endemà, quan els estudiants es van afegir a la manifestació de la vaga de mestres i van acabar ruixant amb pintura i esprais els agents que vigilaven el Palau de la Generalitat, van ser criticades fins i tot per membres del govern i de les formacions que integren el tripartit: des de Saura, que va admetre "errors" en l'operació, fins a Joaquim Nadal –especialment per la passivitat del 19 de març– i representants d'ERC i d'ICV.

Aquest dimarts a la tarda, Saura compareix al Parlament per donar explicacions sobre els fets. Està previst que presenti l'informe elaborat pels mateixos Mossos, que intenta establir que els agents no van ser responsables dels fets més greus de què els van acusar, com la ferida al cap d'un fotògraf o un cop que va rebre un nen de deu anys.

Ara s'obre a Interior un període d'interinatge en què el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, fins ara cap immediat d'Olmos, assumirà directament les tasques del destituït. Mentrestant, Saura intentarà decidir qui nomena per substituir Olmos: una tasca que pot ser difícil, perquè la conselleria està dividida entre el sector del secretari general del departament, Joan Boada, i el de Delort, de perfil més tècnic i, sobretot, més proper al president de la Generalitat, José Montilla.

Olmos al consell de govern
Tot i que el govern ha aprovat "i avalat" la decisió de Saura de cessar Olmos, Jordi Ausàs, conseller de Governació, s'ha escapolit de les preguntes dels periodistes posteriors al consell de govern, i els ha remès a atendre als detalls i a les explicacions sobre aquest tema que el conseller d'Interior farà al Parlament aquesta mateixa tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El govern de la Bisbal afirma que ha començat “a fer el tomb” a la ciutat

la bisbal d’empordà
MEDI AMBIENT

Comencen els contactes per la nova estratègia conjunta pel litoral del Maresme

Mataró

Vic reclama que també es “relaxin” les restriccions per la sequera a Osona

Vic

El sindicat USPAC acusa Interior de “treure’s les puces de sobre” en el cas de Girona

girona
SOCIETAT

Manresa inaugura la comissaria conjunta de Mossos i Policia Local al centre

Manresa

S’amplia a 51 espais la xarxa de refugis climàtics per aquest estiu

girona

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga
estat espanyol

L’Audiencia Nacional cita com a testimoni en el cas Koldo Javier Hidalgo

barcelona

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Barcelona