Política

Arriba Barack Obama

Estats Units

Encara ressonen les paraules del líder dels drets civils, Martin Luther King, durant el seu discurs Tinc un somni a les escales del Memorial a Lincoln, a Washington. Milions de persones ompliran avui aquest mateix espai per presenciar la investidura de Barack Obama com a primer president afroamericà dels Estats Units. Jurarà el càrrec sobre la bíblia que va fer servir Abraham Lincoln, el president que va abolir l'esclavitud. Tot plegat fa que avui sigui un dia històric carregat de simbolisme.

Ahir, aniversari del naixement de King i festa nacional als EUA, el demòcrata Obama va retre homenatge al reverend que va obrir el camí de la igualtat racial. Aquest, per tradició, és un dia que es dedica a activitats solidàries i Obama ho va aprofitar per visitar els soldats ferits a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan i no va dubtar a posar-se a pintar parets durant una visita a un alberg per a joves sense sostre. Un fet que li va recordar els seus temps d'organitzador comunitari a Chicago.

Lluny de la igualtat
"Demà [avui per al lector] ens unirem com un sol poble en el mateix passeig on el somni del doctor King encara ressona", va dir Obama la vigília de convertir-se en el 44è president dels EUA. No obstant això, aquest és només l'inici d'un llarg camí i de la mateixa manera que Obama no podrà canviar el país d'un dia per l'altre, tampoc les desigualtats racials s'acaben perquè un negre arribi a la Casa Blanca, sense desmerèixer aquesta fita.

Com centenars de milers de nord-americans, la Wenzola Perry ha vingut des de Connecticut per assistir a la cerimònia. "Sóc aquí per retre tribut als meus besavis, la primera generació d'afroamericans que van poder votar", explica. Però reconeix que "encara hi ha molt per fer. Ens ha costat 45 anys complir el somni i en necessitem 45 més per completar alguns dels seus aspectes", afirma.

Les desigualtats racials es mantenen als EUA on els negres tenen pitjor accés a la sanitat, la justícia o el món laboral. La mortalitat infantil és més elevada entre els afroamericans i l'esperança de vida en la població blanca supera en cinc anys la de la població negra. La taxa d'atur és més alta entre els afroamericans, també hi ha el doble de negres pobres que de blancs i només el 46% dels afroamericans són propietaris de la seva llar, comparat amb el 72% dels blancs. Els corredors de la mort estan plens de presoners negres i les escoles públiques dels EUA pateixen els efectes de la segregació racial.

Amb les dades a la mà, doncs, el somni del reverend King encara té reptes a superar. "Encara hi ha racisme. Hi ha clients que eviten tocar-me la mà quan em donen els diners", explica en Kofi, un taxista originari de Ghana. "Però gràcies a Déu he viscut prou per veure un negre a la Casa Blanca!", exclama. Aquest és el sentiment generalitzat avui als EUA, on tot està a punt perquè s'espera que sigui una de les cerimònies d'investidura més obertes i multitudinàries de la història del país.

La cerimònia es farà a les escales del Capitoli. Els acords musicals els posarà Aretha Franklin i la pregària anirà a càrrec del predicador conservador Rick Warren. A les 12 del migdia Barack Hussein Obama jurarà el càrrec i farà el discurs d'investidura que serà seguit per uns dos milions de persones, que ompliran el National Mall de Washington, malgrat les baixes temperatures. Posteriorment, es farà la desfilada fins a la Casa Blanca.

I mentre ahir Obama feia els últims retocs al seu discurs, George W. Bush, que avui marxarà en helicòpter de la ciutat on ha viscut els últims vuit anys, aprofitava per acomiadar-se per telèfon d'altres líders mundials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.