Política

Creix la violència a l’Iran

La policia reprimeix amb duresa una nova protesta de l’oposició. Almenys 2 morts i 8 ferits en un atemptat suïcida al mausoleu de Khomein

Creix la crispació a l’Iran. El pols entre el règim iranià i l’oposició que l’acusa d’haver fet una tupinada en les eleccions presidencials del 12 de juny se saldava ahir amb l’escalada de la violència a l’antiga Pèrsia. Al migdia, la policia apujava la contundència de la seva actuació i reprimia la manifestació no autoritzada que havien convocat els seguidors del reformista Mir-Hossein Mussaví pels carrers de Teheran, amb trets a l’aire, canons d’ai-gua i gasos lacrimògens. I al sud de la capital, a prop del mausoleu de l’aiatol·là Khomeini, un home feia esclatar una càrrega explosiva en l’atemptat més greu viscut a Teheran des dels anys 80, que feia almenys dos morts i vuit ferits.

Els aldarulls, les repressions i les protestes de l’oposició, que sosté que els comicis de divendres de la setmana passada van ser fraudulents, no tenen precedents a l’Iran des del daltabaix que hi va haver al país amb la Revolució Islàmica del 1979. Tot i la virulència de la jornada d’ahir, amb la repressió als carrers i l’atac suïcida al mausoleu de Khomeini, un dels llocs de pelegrinatge més venerats pel xiisme, el president Mahmud Ahmadinejad es va limitar a agrair “la bona decisió” del líder suprem iranià, el totpoderós Ali Khamenei, de fer-li costat.

Per contra, en una crítica sense precedents, Mussaví carregava contra Khamenei, sense nomenar-lo, però acusant-lo d’amenaçar el caràcter republicà de la República Islàmica amb els seus arguments per no permetre que es repeteixin les eleccions presidencials.

Desafiament inèdit
Mussaví al·legava que el líder suprem intenta imposar un nou sistema polític en una crítica que, fins ara, cap polític s’ha atrevit a fer des que Khamenei va assumir el càrrec, l’any 1989. Mussaví també va dir que està “preparat per al martiri” i va instar els seus seguidors a anar “a la vaga” en cas que fos detingut.

Aquesta és la resposta del líder opositor a les declaracions de divendres de Khamenei, que van de la mà de l’anunci de la policia, que alertava els opositors que “reprimiria fermament” qualsevol manifestació. Ahir, les amenaces es van complir. Quan, al sud de Teheran, un grup de partidaris de Mussaví calaven foc a una seu dels simpatitzants del president Ahmadinejad, les forces policials van començar a disparar a l’aire per evitar els enfrontaments entre els seguidors dels dos polítics, segons diversos testimonis. La policia i les milícies islàmiques dels bassidji van dissoldre després la manifestació al centre de la capital, formada per uns 3.000 opositors –menys que en dies anteriors–, amb un atac “brutal”, segons deia un manifestant.

“Hem començat a caminar des de la plaça Enqelab i hem avançat tranquil·lament durant una hora, la gent s’anava sumant a la marxa”, afegia el testimoni, que detallava que “llavors, la policia motoritzada” els ha “embestit” i els ha colpejat “brutalment”. Quan els opositors –amb braçalets i banderes verdes, el color de la revolta– han mirat de fugir, els bassidji els “esperaven als carrerons més estrets amb porres”, els han pegat, però han tingut sort que alguns ciutadans els han ajudat obrint “les portes de casa seva” per amagar-s’hi.

Un altre testimoni explicava que als carrers del centre de la ciutat “hi havia molta sang” i que havia vist com s’enduien “molts ferits a l’hospital de l’imam Khomenini”. “Hi haurà molts morts”, augurava. La televisió estatal, que rarament difon imatges de les marxes contràries al règim, mostrava ahir els “agitadors” detinguts per la policia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.