Política

Els partits prenen nota del 13-D sense sentir-se forçats a moure’s

El PSC titlla l’experiència d’“error estratègic”, Mas la respecta, però rebutja un referèndum vinculant i Montilla reclama que cap formació utilitzi les consultes

Els resultats de les consultes sobiranistes celebrades diumenge a 167 municipis, amb un sí incontestable però una participació irregular al territori, no forçaran un canvi de rumb a les formacions polítiques. Tots els partits han estat pendents del procés impulsat per la societat civil durant els últims mesos, conscients que és un termòmetre útil per prendre la temperatura al país –especialment en curs electoral–, i ahir van analitzar amb detall els números.

Convergència, que s’ha posat al costat de les consultes però que no les ha promogut ni n’ha fet bandera, veu en els resultats el reflex de la seva postura i, tot i que reconeix que no es tracta d’una anècdota i que respecta la iniciativa, té clar que els números no forcen la formació a variar l’estratègia. Una cosa similar passa amb el PSC, que s’hi ha mostrat contrari des del primer moment i que ahir es va afanyar a donar per constatat que “l’independentisme és minoritari”.

CiU: altres prioritats
La formació que lidera Artur Mas va dedicar bona part de l’executiva d’ahir a debatre sobre els resultats i la major part de les intervencions van expressar respecte i simpatia per les consultes, però avalant el full de ruta actual de la formació. De fet, el mateix Mas –que no es va deixar veure el 13-D– va apostar per fer de CiU un partit “gran”, “que galvanitzi el sentiment nacional dels catalans” i que representi els que van anar a votar diumenge “però també els que no”, durant la compareixença posterior a la reunió de la direcció. “La missió d’un partit com CDC és representar el màxim de gent i això és el que farem els pròxims anys”, va afirmar.

Els socialistes van treure ferro al pes d’aquestes consultes, que troben un “error estratègic”. Posen en relleu que han estat organitzades per sobiranistes i independentistes i que els que han anat a votar són els sobiranistes i independentistes, i declinen que el resultat sigui extrapolable al conjunt de Catalunya. En aquest sentit es va expressar tant el president de la Generalitat i líder del PSC, José Montilla, com el secretari d’organització, José Zaragoza.

Montilla va cridar els partits a no instrumentalitzar els resultats. El PSC tem que els populars i la caverna mediàtica espanyola converteixin les consultes en un instrument contra l’Estatut pressionant el Tribunal Constitucional. Precisament, la formació de Montilla mira de reconduir el focus d’atenció cap a la unitat en la defensa del nou marc d’autogovern. Segons Zaragoza, els resultats constaten “que l’independentisme és minoritari” i atribueix al “fracàs” del 13-D el fet que l’endemà els organitzadors es critiquin.

ERC fa baixar el suflé
Esquerra, que tem una fugida de vots a les pròximes eleccions precisament del seu electorat més fidel, s’ha volgut posar al capdavant i el president dels republicans, Joan Puigcercós, ha arribat a proposar un referèndum vinculant a tot Catalunya la legislatura que ve, una iniciativa que no ha agradat a tots els dirigents d’ERC. Ahir, però, va rebaixar les expectatives i, a l’hora de pronunciar-se sobre la iniciativa legislativa popular que promou l’alcalde d’Arenys al Parlament –i que demana un referèndum a l’abril–, va deixar clar: “No podem posar el carro davant dels bous”. Qui ha modificat el to és Iniciativa, que va qualificar de fracàs les consultes la mateixa nit electoral.

Ahir el cap de llista dels ecosocialistes, Joan Herrera, va expressar respecte i va afirmar que els resultats s’hauran de tenir en compte. Els va atribuir al “malestar” dels catalans amb el tracte que rep Catalunya per part de l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.