Política

Els candidats a les europees donen suport a la demanda d'oficialitat del català

Els candidats catalans a les eleccions europees de CiU, Ramon Tremosa, del PSC, Maria Badia, d'ERC, Oriol Junqueras, i d'ICV, Raül Romeva, han donat aquest divendres el seu suport a la iniciativa oficialitat.cat, que forma part del projecte El Català, la següent llengua oficial a la UE.

Miquel Català, impulsor del projecte, ha presentat la pàgina web www.oficialitat.cat, en la qual qualsevol persona pot donar el seu suport a la oficialitat del català. L'acte ha tingut lloc a la Universitat Politècnica de Barcelona i ha estat organitzat per la Institució Cultural de la Franja de Ponent.

El projecte El Català, la següent llengua oficial a la UE va posar-se en marxa l'any 2008 posant a disposició dels ciutadans el web del Parlament Europeu traduït al català. L'adreça web és www.europarl.cat i, des que va posar-se en marxa, ja ha comptat amb 155.000 usuaris únics. A la pàgina web www.oficialitat.cat es pot donar suport a la campanya per a la oficialitat del català a la Unió Europea. A la web també es pot finançar la campanya i s'ofereix un número de compte, hi ha un bloc i també un auca dedicada a la campanya.

Miquel Català ha explicat durant la seva intervenció que no es pot demanar als polítics que defensin sols aquesta qüestió "perquè no pot ser defensada des de faristols i tribunes". Per això ha apostat per "cristal·litzar el clam ciutadà d'alguna manera".

Els candidats prometen lluitar per fer el català oficial a Europa
Durant l'acte, Badia ha admès que s'ha lluitat per defensar el català a Europa, però ha matisat que "no n'hi ha prou perquè estem condicionats per les disposicions que hi ha a Europa".  La candidata socialista ha ressaltat que "hi ha d'haver un suport de la ciutadania clar i enginyós" per donar força als eurodiputats catalans. Badia ha declarat que el model lingüístic que "es basa només en els Estats, ara ja no funciona perquè hi ha una anomalia democràtica" i ha demanat que s'aposti per un criteri basat en la ciutadania i el nombre de ciutadans que parlen una llengua. Acte seguit, ha ressaltat que cal repensar si s'ha de parlar de llengües oficials, de llengües de treball o d'una llengua vehicular.

Per la seva banda, Tremosa s'ha mostrat molt taxatiu quan ha manifestat que el fet que "el català no sigui reconegut a Europa és una victòria pòstuma de Franco". "Al seu llit de mort una de les coses que li hagués agradat sentir és això", ha explicat. Tremosa ha afirmat que és "cap de llista d'un partit per resoldre aquest tema, entre d'altres qüestions". En aquest context, el candidat de CiU a les europees ha parlat de la necessitat de pensar molt bé els passos que es donen a Europa, però ha remarcat que l'últim botó és a Madrid.

El candidat nacionalista ha criticat que "el català a l'Aragó no està reconegut" i ha afegit que si és cap de llista d'un partit és per explicar això amb serenor i contundència. "L'Espanya democràtica suspèn clamorosament perquè la Franja és l'únic territori on la llengua pròpia encara no té reconegut l'estatus d'oficialitat".

Per la seva banda, el candidat d'ICV, ha manifestat que el primer destinatari de la seva feina ha de ser Madrid, però això ha de ser compatible amb la feina dels eurodiputats catalans des de Brussel·les. "Europa només podrà ser creïble si els ciutadans formen part del procés de construcció europea", ha dit. En aquest sentit, ha replicat a Aleix Vidal-Quadras, del PP, que només es farà Europa "si es pot fer amb la llengua de cada u".

Junqueras, candidat d'ERC, no ha pogut assistir a la presentació. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, que sí que ha assistit a l'acte, ha felicitat la iniciativa de Miquel Català i la necessitat de defensar el català a Europa.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.