La Franja necessita motivar la societat per defensar l'ús del català
La ciutat de Fraga, a la Franja de Ponent, celebra unes jornades per remoure les consciències i fer que la societat civil promogui i defensi l'ús del català davant dels constants atacs que rep des de l'estat espanyol. Les jornades tenen el títol Removent consciències, jornades sobre la transgressió cívica.
A les jornades, organitzades per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca amb el Casal Jaume I de Fraga, hi participen Miquel Català, Sebastià Alzamora, Francesc Torralba i Àngel Colom, entre d'altres.
Quim Gibert és l'organitzador d'aquest cicle i que ha parlat sobre la resiliència i la transgressió, explicant que quan una minoria es troba supeditada a una injustícia ha de moure's fent tota mena d'iniciatives per defensar els seus drets com ara els lingüístics sense recórrer a la violència. Gibert afirma que les jornades s'organitzen per crear una nova consciència dels valors lingüístics, i explica que des del govern aragonès no es compleix la llei de llengües minoritàries.
Poc suport des de Catalunya
En aquest sentit afirma que la situació del català ha empitjorat en els darrers anys perquè "els joves tenen més interès en parlar bé el castellà que el català". Gibert també considera insuficient el suport a la franja de ponent des de Catalunya tot i les bones intencions. Per aquest motiu, Gibert explica la necessitat d'aplicar el terme resiliència a la gent que parla català i que ha de fer reconèixer els seus drets.
Cohesionar els països de parla catalana
Les jornades reivindiquen la necessitat de cohesionar els països de parla catalana i prendre exemple d'estats com per exemple Suïssa o Canadà que reconeixen la diversitat lingüística dins del seu territori. Les jornades volen exposar la transgressió en defensa de la llengua catalana des de diferents perspectives com ara la psicològica, a través de prendre consciència del valor de la llengua pròpia i el seu ús en la societat, donar dignitat al català a través de la literatura i tal com s'ha fet al llarg dels anys davant la pressió que exerceix el castellà, analitzar els principis ètics en que es pot aplicar la transgressió.