Política

La Franja necessita motivar la societat per defensar l'ús del català

La ciutat de Fraga, a la Franja de Ponent, celebra unes jornades per remoure les consciències i fer que la societat civil promogui i defensi l'ús del català davant dels constants atacs que rep des de l'estat espanyol. Les jornades tenen el títol Removent consciències, jornades sobre la transgressió cívica.

A les jornades, organitzades per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca amb el Casal Jaume I de Fraga, hi participen Miquel Català, Sebastià Alzamora, Francesc Torralba i Àngel Colom, entre d'altres.

Quim Gibert és l'organitzador d'aquest cicle i que ha parlat sobre la resiliència i la transgressió, explicant que quan una minoria es troba supeditada a una injustícia ha de moure's fent tota mena d'iniciatives per defensar els seus drets com ara els lingüístics sense recórrer a la violència. Gibert afirma que les jornades s'organitzen per crear una nova consciència dels valors lingüístics, i explica que des del govern aragonès no es compleix la llei de llengües minoritàries.

Poc suport des de Catalunya
En aquest sentit afirma que la situació del català ha empitjorat en els darrers anys perquè "els joves tenen més interès en parlar bé el castellà que el català". Gibert també considera insuficient el suport a la franja de ponent des de Catalunya tot i les bones intencions. Per aquest motiu, Gibert explica la necessitat d'aplicar el terme resiliència a la gent que parla català i que ha de fer reconèixer els seus drets.

Cohesionar els països de parla catalana
Les jornades reivindiquen la necessitat de cohesionar els països de parla catalana i prendre exemple d'estats com per exemple Suïssa o Canadà que reconeixen la diversitat lingüística dins del seu territori. Les jornades volen exposar la transgressió en defensa de la llengua catalana des de diferents perspectives com ara la psicològica, a través de prendre consciència del valor de la llengua pròpia i el seu ús en la societat, donar dignitat al català a través de la literatura i tal com s'ha fet al llarg dels anys davant la pressió que exerceix el castellà, analitzar els principis ètics en que es pot aplicar la transgressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem reconeix immunitat a Trump per a “actes oficials” mentre era president

barcelona
unió europea

Orbán diu que la UE està a prop d’una guerra comercial amb Orient

barcelona
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les avisa a Meta que no pot cobrar per evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona