Política

Pressió empresarial

El món empresarial català no es queda impassible davant l’incompliment del govern central de no tancar un acord sobre les bases del nou finançament per a Catalunya en el termini de dos anys que fixava l’Estatut i que s’acaba dissabte. Destacats representants d’aquest àmbit han fet palesa la seva decepció per aquest incompliment i apressen l’executiu central i el de la Generalitat a no dilatar la recerca d’una entesa.

Les principals patronals catalanes i els sindicats ja van explicitar el 24 de juliol el seu aval al govern en la negociació amb Madrid. Ahir la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i Cecot van demanar als dos executius que fixin una nova data per tancar un acord. “Més que no es compleixi el termini, ens preocupa que no s’hagi fixat una nova data per tancar un dels temes claus per al desenvolupament de Catalunya”, va manifestar el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls. A tall d’exemple, va apuntar com a nova data el 15 de setembre o d’octubre. La seva entitat ha xifrat en 3.800 milions d’euros els diners que la Generalitat ha de rebre amb el nou model.

Valls aposta perquè la data que s’elegeixi sigui prèvia a la votació de les esmenes dels pressupostos de l’Estat per al 2009, ja que això milloraria la posició negociadora de Catalunya. I és que al PSOE li falten set vots per disposar de la majoria suficient al Congrés per aprovar els comptes de l’any que ve. CiU, ERC i ICV ja han deixat clar als socialistes espanyols que no li faran costat si no hi ha un nou finançament. El PSOE hauria de recórrer al PNB, però el pols amb la consulta d’Ibarretxe no el situa com el millor company de viatge.

Decepció empresarial
El president de Pimec, Josep González, també va apostar, en declaracions a l’AVUI, per forçar una decisió abans de la negociació dels comptes de l’Estat. “Una nova data suposaria un compromís i una pressió positiva. Un segon incompliment seria intolerable”, va apuntar el president de Cecot, Antoni Abad, que considera que el nou model hauria de tenir una aplicació als comptes de l’any que ve. Tant González com Abad van mostrar la seva “decepció” perquè el gabinet de Zapatero no es preocupi de complir les dates. El president de Pimec, que va aplaudir el front unitari del govern i CiU, va recordar l’incompliment sobre la data de publicació de les balances fiscals. Abad va alertar de “la mala pedagogia” que suposa “saltar-se” els calendaris i la necessitat de fer un repartiment equitatiu dels recursos de l’Estat.

Un portaveu de Foment també va assenyalar a aquest diari que no es pot pretendre que el cicle econòmic actual marqui el nou model, el futur del país. Dit això, va advocar per no donar per perdut la resta del mes d’agost i seguir negociant a la recerca d’un acord satisfactori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona