Política

La resposta, el 9-A

Quan falten quatre dies perquè expiri el termini de dos anys fixat per l’Estatut que obliga el govern central i el català a concretar els criteris del nou model de finançament per a Catalunya, ningú no espera un acord llampec que recondueixi el bloqueig de les negociacions. L’executiu català constata amb resignació que l’entesa, en el millor dels casos, arribarà al setembre. Davant d’això, el tripartit i CiU pretenen reactivar el front de país i preparen un acte unitari de rebuig a l’incompliment del gabinet de Zapatero significativament per al mateix 9 d’agost.

El front comú va començar a trontollar la setmana passada després que el líder de CiU, Artur Mas, alertés el conseller d’Economia, Antoni Castells, que o bé es concretava una proposta catalana abans de la data límit o bé es deixava córrer la unitat i CiU presentava una proposta alternativa. Castells va sortir al pas emplaçant la federació a no disparar contra el govern català i centrar les crítiques en l’executiu central.
Els contactes múltiples i discrets dels darrers dies entre la conselleria d’Economia i destacats dirigents de CiU han refet l’esquerda i estovat les posicions. Tot i així, el diputat de la federació nacionalista, Francesc Homs, va recordar ahir a RAC 1 que el 27 de maig els partits catalans van acordar que no només farien front comú contra la proposta de Solbes, sinó que també n’articularíem una de pròpia per presentar a Madrid i per tenir tots “el mateix guió”.

Missatge a Solbes
Però el tripartit i la federació nacionalista ja han decidit enviar un missatge al vicepresident del govern central, Pedro Solbes, sobre l’incompliment de la legalitat vigent i la vulneració de l’Estatut amb un acte unitari de l’anomenat quadripartit.

Si bé la data de l’acte encara no està tancada, el 9 d’agost és a hores d’ara la que té més possibilitats. Damunt la taula també hi ha hagut la data de dilluns que ve, 11 d’agost. Però l’atenció mediàtica que hi haurà dissabte, dia que conclou el termini, ha portat els negociadors a plantejar la necessitat de deixar palesa la posició catalana de rebuig a l’incompliment i d’evidenciar davant Madrid la posició unitària de Catalunya.

Altres veus de la negociació aposten per deixar passar el cap de setmana i explicitar el rebuig públic dilluns, fins i tot tenint en compte que la inauguració dels Jocs Olímpics pot restar quota de pantalla a la resposta catalana. Sembla que guanya, però, qui vol evitar la imatge de tres dies consecutius de declaracions per separat sobre la qüestió i la majoria es decanta perquè la posició es fixi el primer dia.

Encara està per detallar el format de l’acte i l’indret on es visualitzarà. En un principi, es preveu que hi hagi una breu declaració institucional després de la fotografia de conjunt. Al llarg d’aquesta setmana també s’acabarà de concretar si la cimera de rebuig és del govern i la principal formació de l’oposició o es delega la resposta en els quatre grups parlamentaris. El PP es manté al marge d’aquesta convocatòria, ja que es partidari d’un front unitari català al marge de l’Estatut.

Escenari
La seu de la conselleria d’Economia o el mateix Parlament podrien ser els escenaris on s’immortalitzés el rebuig català a l’actitud del gabinet de Zapatero, en funció de l’estructura i dimensió que s’acabés donant a la convocatòria. A la cambra catalana estaven a l’espera de rebre alguna indicació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona