Política

Crisi oberta a Interior

La tensió puja per moments a la conselleria d’Interior: hi ha crisi oberta. Mentre al carrer es prepara avui una nova ofensiva dels estudiants anti-Bolonya, al departament va acabar esclatant ahir amb tota la seva cruesa la guerra que durant mesos han mantingut entre bastidors el conseller Joan Saura, i més concretament el secretari general Joan Boada, amb el secretari de Seguretat, Joan Delort. El detonant final ha estat la decisió de Saura de fer pagar els plats trencats, per la contundent carregada que els Mossos van protagonitzar dimecres, al director de la Policia, Rafael Olmos, persona de confiança de Delort i desvinculada d’ICV.

A primera hora del matí membres d’ICV van comunicar de manera oficiosa a Olmos la notícia de la seva pròxima destitució, malgrat que durant tot el dia al govern s’assegurava que el conseller encara no havia adoptat cap decisió ferma i que es prendria dimarts vinent, quan comparegui al Parlament.

L’anunci d’un cessament a una setmana vista i a les portes avui d’una delicada manifestació va originar una tempesta. Olmos no va amagar durant tota la jornada la irritació per una decisió que el seu entorn atribueix exclusivament a una política de fets consumats perquè ICV controli tot el departament. Saura va convocar a les 6 de la tarda el responsable dels Mossos al seu despatx, per aclarir les coses. I en la vigília de la nova i compromesa manifestació anti-Bolonya, el director de Policia cessat in pectore hauria acabat anunciant que s’agafa vacances, segons algunes fonts.

La destitució del càrrec de màxima confiança de Delort va trencar un fràgil equilibri construït sobre un esquema de comandament d’Interior literalment dividit en dues meitats. Fonts del departament descrivien ahir el moviment com una victòria de Boada. Però tindrà límits. Ningú té cap dubte que Delort marxarà del departament si Saura imposa un nom pròxim a ICV, com Josep Pérez Moya, actualment responsable del Servei Català de Trànsit. Totes les parts són, però, conscients que això provocaria el desbordament de la crisi, que saltaria directament a l’esfera del govern.

Aquí ICV podria patir una situació encara més compromesa, atès que cada vegada hi ha més veus dins del PSC que defensen el canvi de Saura de conselleria. CiU i PP el reclamen fa dies.

Delort ja formava part de la conselleria d’Interior en el darrer govern de CiU. Es va mantenir amb la socialista Montserrat Tura i va continuar amb l’aval d’aquesta última i del gironí Joaquim Nadal quan el departament va passar a mans d’ICV. I el PSC no està disposat a assumir la marxa d’un dels pocs alts càrrecs del departament en què realment confia per garantir el bon funcionament d’una conselleria estratègica com és Interior.

Cobrava ahir força la tesi que evitar que el daltabaix adquireixi proporcions dramàtiques passaria fins i tot per mantenir el càrrec de director general de la Policia vacant i deixar la responsabilitat dels Mossos directament en Delort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats a la Franja

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona