Política

El polonès Jerzy Buzek és en el primer dirigent de l'Europa de l'Est que presideix una institució de la UE

El Parlament Europeu inaugura a Estrasburg la setena legislatura en els 30 anys de la seva creació

L'exprimer ministre conservador polonès Jerzy Buzek ha estat proclamat aquest dimarts president del Parlament Europeu i es converteix en el primer mandatari d'un país de l'Europa de l'Est a presidir una institució de la UE. L'eurocambra ha iniciat la seva setena legislatura a Estrasburg i compleix 30 anys des de la seva creació.

El Parlament Europeu ha iniciat la seva activitat amb la presa de possessió dels 736 eurodiputats designats després de les últimes eleccions celebrades entre el 4 i el 7 de juny pasaats en els 27 Estats membres de la Unió. Jerzy Buzek ha estat elegit per una àmplia majoria gràcies al pacte entre el Partit Popular Europeu, minoria majoritària a l'eurocambra, socialistes i liberals. Buzek va ser primer ministre de Polònia entre 1997 i 2001 i durant la dècada dels 80 va formar part del sindicat Solidarnosk i de l'oposició anticomunista.

El pacte entre les principals forces parlamentàries preveu el repartiment de la presidència de diverses comissions i el relleu en la presidència de la cambra, dintre de dos anys i mig, per al socialdemòcrata alemany Martin Schulz. No hi ha hagut acord, en canvi, per a la ratificació de José Manuel Durao Barroso com a president de la Comissió Europea per al pròxims cinc anys, tal com havien acordat els caps d'Estat i de govern dels 27 en la reunió de la setmana passada i es retardarà l'elecció fins a la tardor.

El Partit Popular Europeu (PPE) és la força majoritària del Parlament Europeu, amb 265 diputats (el 36% del total), seguit a distància pels socialistes, amb 184 diputats (25%). Els liberals (ALDE), formació en la qual s'integren els diputats de Convergència, Ramon Tremosa, i del PNB, Izaskun Bilbao, tenen 84 escons (11,4%). Després van els Verds/Aliança Lliure Europea (55 escons, 7,4% del total), del qual formen part Raül Romeva (ICV) i Oriol Junqueras (ERC).

L'Esquerra Unitària Europea té 35 eurodiputats (4,7%). La cambra europea té dos grups nous, Conservadors i Reformistes Europeus, grup euroescèptic liderat pels conservadors britànics amb 55 escons (7,4%) i el grup de forces d'ultradreta, Europa de la Llibertat i la Democràcia, amb 30 escons (4%).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.