Política

Carod tranquil·litza l'ambaixador d'Israel

Franja de Gaza

El govern no vol esquerdes internes, però tampoc conflictes diplomàtics. L’executiu no ha entrat a valorar públicament ni la presència del titular d’Interior, Joan Saura, en la manifestació de dissabte contra l’operació militar d’Israel a Gaza ni l’equiparació que dimarts el mateix conseller va fer d’aquest acte amb una protesta antiterrorista.

Això no obstant, el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, es va encarregar de tranquil·litzar ahir l’ambaixador d’Israel a Espanya, Raphael Schutz, amb el qual va mantenir una conversa telefònica. El vicepresident ja havia contactat els darrers dies, amb el mateix objectiu, amb líders jueus de Catalunya, a més de traslladar el seu suport al centre cultural jueu Jabad-Lubavitch, que dilluns a la matinada va patir una agressió.

Mentre ICV-EUiA va fer pinya al voltant de Saura, tant el PSC com ERC van defugir ahir entrar a valorar les declaracions del conseller, que dimarts durant la roda de premsa del govern va equiparar la seva participació en la manifestació contra la intervenció militar d’Israel a la presència dels consellers d’Interior bascos o dels ministres espanyols en les manifestacions contra el terrorisme. A la seu d’Esquerra es va deixar clara la consigna de no entrar en la polèmica i, tot i que dimarts es va sentir alguna expressió de descontentament, ahir ningú va fer valoracions.

En qualsevol cas, Carod, com a responsable de la política exterior del govern, va voler tranquil·litzar l’ambaixador Schutz sobre el clima polític i la polèmica que es viu al voltant del conflicte de Gaza, a més de desvincular l’acció de l’executiu català d’aquesta situació. El vicepresident va deixar clar que el govern català no té cap intenció de congelar les relacions amb Israel, tal com van reclamar dilluns els socis ecosocialistes.

Segons fonts del govern, Carod va expressar a l’ambaixador el rebuig de l’executiu a incidents com els crits a favor de Hamàs i la crema de banderes israelianes que es van registrar en la manifestació, a més de transmetre la condemna per l’agressió que va patir el centre cultural jueu. Les mateixes fonts asseguren que el vicepresident va evitar al·lusions a pronunciaments concrets, com els que havia protagonitzat el dia anterior el conseller Saura. Això no obstant, va deixar clar que el govern està al marge de les declaracions de dirigents polítics que poden representar els seus partits però no l’opinió de l’executiu.

Diplomàcia europea
El govern aposta pel diàleg i la pau, segons va emfasitzar el vicepresident en la seva conversa amb Schutz, en el transcurs de la qual va insistir que el tripartit manté les mateixes tesis que la diplomàcia de la Unió Europea a l’hora d’avalar tant el dret a l’existència de l’Estat palestí, com el dret d’Israel a defensar-se.

Les gestions de Carod per desactivar la polèmica semblen haver donat resultat, atès que l’ambaixada israeliana va defugir ahir obrir cap confrontació amb les paraules del conseller d’Interior i es va limitar a treure ferro a les declaracions.

La intervenció del vicepresident, però, no va començar ahir. Fa dies que Carod està transmetent el mateix missatge als líders de diferents organitzacions jueves de Catalunya que li han expressat la seva inquietud per la situació i les expressions de radicalització que es registren en el moviment propalestí a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.