Política

El cas Saura deriva en un conflicte diplomàtic entre Israel i Catalunya

Franja de Gaza

La participació del conseller d’Interior, Joan Saura, en la manifestació contra els atacs a Gaza ha acabat amb un conflicte diplomàtic inèdit entre Israel i Catalunya. L’ambaixador israelià a l’Estat espanyol, Raphael Schutz, va enviar ahir una carta al president de la Generalitat, José Montilla, en què es queixa que l’actitud del govern ajuda a fomentar un brot d’“antisemitisme i antiisraelisme” a Catalunya, en referència a les manifestacions dels últims dies i als “atacs” i les pintades a una sinagoga. Consulteu aquí la primera i la segona part de la carta.

Schutz, a qui el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira va mirar de tranquil·litzar la setmana passada, es queixa de l’assistència d’altres membres del “tripartit” en altres manifestacions i lamenta que a Barcelona “es va cridar a favor de Hamàs, es van cremar banderes israelianes, es va demanar el boicot a Israel i es van distribuir pamflets en què es criminalitzava les persones que públicament parlen a favor d’Israel”, a més de palesar la presència d’un “encaputxat” i una “pistola”. És per tot això que troba especialment greu la presència de Saura. “La participació del senyor Saura i el silenci dels responsables polítics de Catalunya [...] generen l’ambient propici” a l’antisemitisme, diu la carta, escrita en català.

Schutz va rebre la resposta del govern ahir mateix. En una conversa telefònica, el president Montilla va renyar l’ambaixador i li va transmetre el seu “desacord” amb l’anàlisi que fa l’ambaixador de la situació a Catalunya i va descartar que al Principat hi hagi “actituds violentes” cap a la comunitat jueva. Alhora Montilla li va assegurar que el seu executiu vetllarà per la seguretat del col·lectiu. Montilla buscava rebatre a Schutz el suposat “silenci”. Fonts de Presidència afegeixen que el president i l’ambaixador s’han emplaçat a reunir-se els pròxims dies. Les fonts consultades descarten que hi hagi, tal com sol·licitava Schutz, una condemna “clara, contundent i inequívoca” de la violència. L’únic fet que han detectat són les pintades en una sinagoga. Iniciativa assegura que no ha rebut cap queixa de la comunitat jueva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.