Política

Ofensiva per canalitzar el vot contrari al cementiri nuclear a la Ribera d'Ebre

Les plataformes pressionen els partits per promoure el rebuig al magatzem i a l'AMAC

Si no se'n surten, presentaran llistes pròpies en alguns municipis

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i altres plataformes bel·ligerants contra la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears ja estan preparant, també, les eleccions municipals. Després de fer una crida perquè els electors votessin les opcions més netament contràries al cementiri (ERC, ICV o els nous independentistes) en els comicis al Parlament del 28 de novembre i tenir més aviat poc èxit –CiU va guanyar vots a la Ribera i el PSC i ERC en van perdre, com a tot arreu–, ara planegen amb cautela l'estratègia amb vista a les municipals. “Cada municipi té les seves particularitats, però no crec que hi hagi gaires llistes exclusivament anticementiri”, admet el portaveu de la CANC, Sergi Saladié. De fet, altres fonts de la coordinadora no veuen els líders proteccionistes gaire disposats a fer el salt a la política. Això sí, el que ja estan fent és demanar a les candidatures ja consolidades que incorporin al seu programa, de manera inequívoca, tant el rebuig a l'MTC per a Ascó com el compromís d'abandonar l'associació de municipis en àrees nuclears (AMAC), segons afegeix un dels portaveus del Grup Intercomarcal Veïns d'Ascó, Jordi Vinyes. L'AMAC ha estat el principal sopluig d'Ascó.

El moviment contrari al cementiri és optimista en el sentit que la majoria de municipis –no només de la Ribera sinó també de la zona AMAC de la Terra Alta o el Priorat– puguen tindre una opció del no sense necessitat de constituir candidatures específiques. Fins i tot a Ascó, on cap dels tres partits presents a l'Ajuntament van optar obertament pel no en el ple de fa un any, confien que els independents puguin incorporar al seu discurs el rebuig a l'MTC. Però, en el cas que no se'n surtin, els anticementiri estan “disposats a jugar políticament”, afirma Vinyes, que creu que en els propers dies es concretaran aquestes alternatives. S'especula que sobretot podrien arrelar en municipis de la Ribera nord com Vinebre o la Torre de l'Espanyol. Vinyes, que prefereix no confirmar cap poble, matisa que el missatge se centra en el rebuig a l'MTC, “no pas a la central nuclear”.

Poc impacte en el 28-N

La comarca de la Ribera d'Ebre s'ha mostrat fortament dividida en la cursa pels residus, amb una majoria contrària a les intencions d'Ascó atenent als resultats comarcals d'una enquesta del gabinet Ceres; però l'intent de les plataformes perquè l'MTC monopolitzés la campanya electoral del 28-N va resultar més aviat infructuós. Si més no, l'impacte va ser menor del que s'esperava, començant perquè els grups favorables a l'MTC van retirar la consigna de votar en blanc. A última hora, sí que va augmentar l'abstenció –en contra de la dinàmica general a tota la demarcació– i els vots nuls (del 0,4% al 2%) i en blanc (de l'1,6% al 3%), però també és veritat que CiU va obtenir una victòria aclaparadora, com a la resta de comarques, i que ERC i ICV no van guanyar adeptes amb el seu missatge contra el cementiri.

LA FRASE

És més complex que en les autonòmiques, però demanem el vot per als que portin el no en el programa
Sergi Saladié
PORTAVEU DE LA CANC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA