Política

JORDI PORTA

PRESIDENT DEL CENTRE UNESCO DE CATALUNYA

“Si tan segurs estan del no, per què fa tanta por?”

“La consulta és difícil. Si s'arriba al 15% o 20% del vot ja serà un èxit”

“El quid és saber el dia que el Parlament forçarà la legalitat espanyola per convocar un referèndum”

Jordi Porta (Barcelona, 1936) ha dedicat tota la seva vida a l'activisme catalanista. L'actual president del Centre Unesco de Catalunya va dirigir anteriorment Òmnium Cultural i l'Opinió Catalana. L'abril del 2010 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Jordi Porta va deixar de presidir Òmnium però no de militar en el catalanisme. És un dels milers que han votat anticipadament, pel sí, a la consulta.

Amb quins arguments?

Entre les diferents possibilitats de relació amb l'Estat, el que convé ara és una relació de tu a tu com qualsevol país de la Unió Europea. Per tant, cal que Catalunya esdevingui un estat.

Quan es va definir per primer cop independentista?

Jo no m'he definit sempre com a independentista, però sempre he cregut que el poble de Catalunya ha de ser subjecte polític per decidir quin tipus de relacions té amb els pobles veïns. Els últims anys de democràcia no ens han deixat cap més alternativa.

Hi ha qui diu que la societat no està prou madura per fer el pas.

Realment, no sabem què pensa Catalunya. Si tan segurs estan que sortiria que no, per què fa tanta por? Al Quebec ho van provar i van perdre. Hi ha el temor que el poble català decideixi sol.

Però també es diu que el dret a decidir s'exerceix a cada elecció.

Però la pregunta és diferent. A les eleccions es pregunta pel model de societat. Però hi ha una qüestió prèvia: en quin marc institucional es donaria el model de societat? Això no es pregunta.

Ara toca el torn de la consulta a Barcelona. Tindrà èxit?

La consulta és difícil. Si s'arriba al 15% o 20% del vot ja serà un èxit. Sobretot tenint en compte que els organitzadors són voluntaris la majoria i sabent que la consulta és simbòlica i no vinculant... El percentatge de participació no serà el d'unes eleccions, però la consulta tindrà un valor més simbòlic.

Inicialment hi havia dubtes sobre si convenia fer-ne una a Barcelona. Podria ser un error?

Sempre vaig creure que les consultes eren una iniciativa bona però que s'havien de fer molt bé. Per això, quan es va anunciar que es faria a Barcelona, em van sorgir algunes preguntes: hi ha suficients voluntaris per tenir garanties d'èxit? Hi anirà a votar un bon percentatge? L'Ajuntament no cedeix espais, el control del vot ha de ser en xarxa i d'alt nivell, cal fer conèixer la consulta a la gent... Però, en tot cas, simbòlicament i com a element de sensibilització, és bo que es consulti Barcelona. El quid és saber quin serà el dia en què el Parlament pot decidir per majoria forçar la legalitat espanyola per convocar un referèndum d'autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

El Regne Unit acusa Rússia de ciberespionatge a polítics i mitjans britànics

barcelona
POLÍTICA

Mor als 79 anys l’històric alcalde de Vilaür Narcís Sabrí

Iceta deixa l’acte de diputat per ser ambaixador de la Unesco

Barcelona
POlÍTICA

Bagué (Junts) pregunta per l’incident amb guardies civils a Sant Climent Sescebes

MADRID

Podem replica Sumar: “Qui hauria de deixar l’acta són els que menteixen”

barcelona
rússia

Rússia convoca eleccions presidencials per al 17 de març de 2024

barcelona
conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El Senat dels EUA bloqueja l’ajuda financera a Ucraïna

barcelona

Sánchez creu que el PP hauria aprovat l’amnistia si hagués pogut pactar amb Junts

barcelona

Sumar critica el discurs “victimista” de Podem

barcelona