Política

Ros és elegit líder del PSC de Lleida i reprèn el camí cap a les primàries

Àngel Ros derrota el candidat favorit a la direcció de la federació regional

Amb les primàries a l'horitzó, fa una crida a la neutralitat del partit a l'hora d'escollir lideratges

Àngel Ros necessitava donar un cop de puny damunt la taula per revifar les seves aspiracions a ocupar la candidatura del PSC a la Generalitat, i el va donar ahir al congrés de la federació del PSC a Lleida, el Pirineu i l'Aran, ja que va vèncer amb contundència el candidat favorit a la direcció, Òscar Ordeig, cap de l'oposició socialista a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. Ros es va imposar com a primer secretari amb 163 vots, molt per sobre dels 62 d'Ordeig.

Amb el control de la federació regional del PSC a la butxaca, Àngel Ros guanya pes polític dins del partit. Les aspiracions de l'alcalde de Lleida havien quedat molt tocades després del mal resultat que va obtenir en el congrés nacional del PSC, quan no va poder mantenir fins al final la pugna amb Pere Navarro i es va haver d'aixoplugar a última hora en la candidatura crítica de Joan Ignasi Elena, que tot i això va perdre, ja que va aconseguir tan sols una quarta part dels vots.

Ahir, cofoi després del recompte de vots, va tornar a posar les seves aspiracions damunt la taula. Quan els periodistes li van preguntar sobre la seva cursa cap a les primàries del PSC i la candidatura a la Generalitat, Ros va al·ludir a la “neutralitat” de la direcció de Pere Navarro en el procés congressual de Ponent i en els futurs processos d'elecció de lideratges que puguin arribar. Ros es va tornar a vantar ahir de la renovació, el catalanisme i la reconnexió del partit amb les majories socials del país.

Els grans derrotats han estat el primer secretari sortint, el diputat i exconseller Joaquim Llena, i la diputada al Congrés Teresa Cunillera, tots dos en el nucli directiu de la federació del PSC de Lleida i el Pirineu des de fa anys. Van donar suport a Ordeig en contraposició a Ros i el seu equip, amb el qual mantenien una relació molt distanciada. Però Ordeig no ha pogut aturar l'embranzida de Ros i el pes del PSC de la ciutat de Lleida.

La candidata natural de la direcció de la federació era la diputada Mònica Lafuente, fins ara secretària d'organització regional, però va declinar presentar-se.

“Al final s'ha imposat la necessitat d'un lideratge fort en temps difícils”, valorava un dirigent socialista del pla de Lleida, al qual la falta d'experiència d'Ordeig no li feia el pes. En canvi, els partidaris del candidat pirinenc lamenten l'acumulació de càrrecs institucionals i orgànics de Ros.

LA FRASE

En aquest congrés ha guanyat l'aposta pels lideratges socials i per atansar el partit a la societat civil
Àngel Ros
nou primer secretari del psc de lleida, el pirineu i l'aran

Juli Fernández, nou líder a Girona per només sis vots

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, va ser proclamat ahir a Lloret de Mar, durant el setè congrés del PSC de les comarques gironines, primer secretari. Va ser per només sis vots de diferència respecte al seu rival, el reformista Ignasi Thió. Dels 155 vots emesos, 80 van ser per a Fernández i 74 per a Thió.

La influència del primer secretari del PSC sortint i home fort a Girona, Joaquim Nadal, i els vots aportats per la portaveu a l'Ajuntament gironí, Pia Bosch, es van fer valdre i van ser, en bona part, determinants per decantar la balança. La candidatura de Thió, que per primera vegada s'enfrontava a l'aparell del partit, va sortir reforçada tot i perdre. Aquest fet ha forçat una executiva que intenta integrar les diverses sensibilitats, i que a més incorpora Bosch, que en serà portaveu, malgrat que Fernández en un primer moment no volia.

A més de Girona i Lleida, també es van presentar dues candidatures al congrés de la federació de les Terres de l'Ebre, on finalment va resultar escollida l'encapçalada per la diputada al Parlament Núria Ventura, amb el 70% dels vots, versus el 27% del seu contrincant, Joaquim Paladella, alcalde de Batea (Terra Alta). Sense sorpreses, en canvi, va transcórrer el congrés del Bages, el Berguedà i el Solsonès, on l'actual primer secretari d'aquesta federació, Joan Canongia, no aspirava a la reelecció. Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí, i representant de l'única candidatura, agafa les regnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona